جستجو

نیلوپل
نیلوفر. رجوع به نیلوفر شود:
آب انگور و آب نیلوپل
شد مرا از عبیر و مشک بدل .

بوشکور.

نیماد
تمیز. قوتی که فرق میان حق و باطل به او میسر شود. (برهان قاطع) (آنندراج ). ظاهراً از برساخته های فرقه آذر کیوان است . (از حاشیه برهان قاطع چ معین ).
نیک یار
مشفق. موافق. صمیم . مونس . مشفق:
نوشتم یکی نامه دوست وار
که هم دوست بوده ست و هم نیک یار.

دقیقی .

نیگنان
نام یکی از دهستانهای بخش بشرویه شهرستان فردوس که در شمال غربی بشرویه واقع است . این دهستان از 30 آبادی تشکیل شده و مجموع نفوس آن در حدود 1320 نفر است . دهستان نیگنان نسبت به جمعیت و وسعت منطقه و تعداد قراء با سایر دهستانها تفاوت فاحشی دارد زیرا ساکنین قراءدهستان به واسطه خشکسالهای متوالی به سایر شهرستانها پراکنده شده اند. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).
نیلفر
نیل پر. نیلوفر.(جهانگیری ) (آنندراج ) (برهان قاطع). رجوع به نیلپر و نیلوفر شود :
هوای سیلی حکم تو گر بر او بوزد
کبودرنگ شود همچو نیلفر آتش .

ثنائی (از آنندراج ).

نیل وره
دهی است از دهستان سنجابی شهرستان کرمانشاهان ، در 10 الی 12هزارگزی شمال غربی کوزران و 5هزارگزی راه فرعی کوزران به ثلاث ، در منطقه کوهستانی سردسیری واقع است و 300 تن سکنه دارد.آبش از چشمه و محصولش غلات ، حبوبات دیم ، لبنیات و شغل اهالی زراعت است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).
نیمانیم
نصفانصف . برابر. راستا. (یادداشت مولف ). نیمی ازین و نیمی از آن: کشک گندم و کشک جو نیمانیم با یک درم سنگ تخم بادیان . (ذخیره خوارزمشاهی ). کشکاب از کشک و نخود پزند نیمانیم یا دو بهر کشک جو و یک بهر نخود. (ذخیره خوارزمشاهی ). اگر شراب خواهد داد شرابی رقیق باید کرد یعنی آب بسیار باید کرد چنانکه نیمانیم باشد یعنی مناصفه . (ذخیره خوارزمشاهی ).
نه راستی و درستی است هر مثل که زدند
اگرنه جمله دروغ است هست نیمانیم .

سوزنی .

نیکی اندوز
نکوکار. ثواب اندوز:
پس از من تو بهروز و فیروز باش
همیدون همه نیکی اندوز باش .

شمسی (یوسف و زلیخا).

نیگوهر
(اصطلاح فلسفه ) عارضی . (ناظم الاطباء). ظاهراً لغت مجعول منحوتی است از: نی + گوهر.
نیلفری
به رنگ نیلوفر. کبودرنگ:
رزم تونوبهار شد زآنکه در او برآورد
نیلفری حسام تو از تن خصم ارغوان .

سراج (از آنندراج ).

نیلوفر
نیلوفر معمولی یا نیلوفر آبی گیاهی است از تیره نیلوفرهای آبی که نزدیک به تیره آلاله ها است . این گیاه آبزی است و در مناطق گرم و معتدل می روید. برگهایش قلبی شکل و مسطح است . درازای دمبرگ طویل است و برگها در سطح آب شناورند. این گیاه را غالباً به عنوان یک گیاه زینتی در استخرهاو حوضچه ها می کارند. ساقه خزنده این گیاه که در کف برکه ها و حوضچه ها می خزد به عنوان قابض در تداوی به کار می رود. از دانه های آن نیز جهت جلوگیری از ازدیادقوه باه استفاده می شود .
نیلوفر بزرگ: گونه ای نیلوفر آبی است که در برکه ها و حوضچه های نواحی گرم می روید. برگهای این گونه نیلوفر آبی دارای پهنه وسیع و جالب توجهی هستند به طوری که قطر پهنه برگهایش تا دو متر هم می رسد. لبه برگهایش که مانند دایره وسیعی بر سطح آب قرار می گیرند به طرف بالا برگشته است همین برگشتگی لبه برگهای این گیاه به طرف بالا با توجه به وسعت پهنه برگها حالت یک قایق کوچک مدوری را به برگهای این گیاه داده است به طوری که می تواند وزن طفلی را که بر روی آن قرار گیرد تحمل کند. گلهایش نیز نسبةً بزرگ و داری گلبرگهای فراوانی هستند. رنگ گلبرگهای محیط گل سفید است و هرچه بیشتر به طرف مرکز گل متوجه شویم رنگ گلبرگها متمایل به قرمز می شود. میوه اش کروی شکل و خاردار است و دانه هایش محتوی نشاسته فراوان و خوراکی است ازین جهت این گیاه را ذرت آبی نیز گویند.
نیلوفر سفید: یکی دیگر از گونه های نیلوفر آبی است که گلهای سفید دارد .
نیلوفر هندی : گیاهی است از تیره نیلوفرهای آبی که گلهایی شبیه نیلوفر آبی معمولی دارد. برگها و گلهایش بر خلاف نیلوفر معمولی ازسطح آب در حدود یک متر بالاتر قرار می گیرد. دوگونه از این گیاه شناخته شده است یک گونه آن که دارای گلهای زردرنگ است و خاص مناطق گرم آمریکای جنوبی است . گونه دیگر دارای گلهای سفید یا قرمز است و در مناطق گرم آسیا و اروپا می روید. دانه هایش ذخائر غذائی فراوان دارند و به باقلای مصری و الفول المصری موسومند.
نیلوفر باغی : گونه ای نیلوفر یا پیچک است که بیشتر به نام لبلاب موسوم است . این گیاه خودرو است و به سرعت تکثیر می یابد گلهایی به رنگ سفید یا گلی دارد و در اکثر نقاط ایران در مزارع و باغچه ها می روید و نموش هم سریع است . این گیاه اگر در زمینی بروید که نزدیکش گیاهی یا تکیه گاهی نباشد روی زمین می خزد، اما همین که به تکیه گاه یا گیاه دیگری رسید دور آن می پیچد و از آن بالا می رود. از برگهایش به عنوان سبزی آش استفاده می کنند، خوراک خوبی نیز برای دامها محسوب می شود. اما این گیاه زیان زیادی به مزارع خصوصاً مزارع غلات و کتان و شاهدانه می رساند چون از رشد آنها جلوگیری می کند. ریشه کن ساختن آن نیز دشوار است زیرا ریشه های نازکش در اعماقزمین فرومی رود و از هر تکه کوچک یک پیچک تازه می روید. نامهای دیگر این گیاه حشیشه مهبوله و لوایه و پیچک باغی و لبلاب و لبلاب صغیر و علیق و مداد و طربوش الغراب و قهقهه و لبینة و عصب صغیر و بور طخیله است .
نیلوفر پیچ هندی : گونه ای نیلوفر یا پیچک است که دارای ساقه های خزنده و برگهائی پوشیده از کرک و گلهائی به رنگهای زیبای ارغوانی یا بنفش یا سفید است که به صورت خوشه مجتمع می باشند. منشاء اصلی این گیاه امریکای مرکزی است اما در شمال افریقا و فرانسه نیز کشت می شود. ریشه های متورم این گیاه دارای 40 درصد مواد نشاسته ای و 20 درصد قندهای مختلف و 4 درصدمواد پروتیدی است ، از این جهت مورد تغذیه قرار می گیرد و مانند سیب زمینی از آن استفاده می شود. در جنوب ایران به ویژه بلوچستان گونه هائی از این گیاه می روید که در زبان محلی آن را گجر لاهوری می نامند. نامهای دیگر این گیاه حب النیل و عجب و قرطم هندی و حسن الساعه و حب العجب و دمةالعشاق و مرچایی و زیرکی و عجب گیاه وچهارمرجه است .
نیلوفر صحرائی : یکی از گونه های نیلوفر باغی است که پایا است و ساقه بالارونده و پیچنده دارد و گلهایش سفیدرنگ است . بزرگی گلها بین 3 تا 4 سانتی متر است و در اکثر مزارع و بیابانها به حالت وحشی می روید. نامهای دیگرش : سکرجا و لبلاب کبیر و پیچک صحرائی و اقسیان و حبل المساکین و عشاقالشجر و عصب و بدسغان و بدشغان و بداسغان و بدشگان و بدسکان و کف الکلب و راحةالکلب است .
نیلوفر فرنگی : انواع نیلوفر که در عهد ناصرالدین شاه از اروپا به ایران آوردند. (فرهنگ فارسی معین ). نیلوفر در تداول امروزی قسمی پیچک است . گل آن چون شیپوری است به رنگ آبی سخت مطبوع یا سرخ کم رنگ و لطیف ، در نهایت صفا و طراوت که صبح زود باز شود و چند ساعت پس از زدن آفتاب بپژمرد. گل ازرق. آفتاب پرست . گل کبود. (یادداشت مولف ).
نیلوفر از اسپرغم هاست . (ذخیره خوارزمشاهی ). نیلوفر اسم فارسی است و کرنب الماء عبارت از اوست ، بیخش مانند زردک و ساقش نرم و طولش به قدر عمق آبها، برگش به سطح آب و ثمرش به قدر سیبی شبیه به قبه خشخاش و در آن تخمهای عریض سیاه و بالزوجت و گلش بیرون آب و اکثر او کبود و بعضی سرخ و آن هندی است و بعضی مایل به زردی و تیرگی و بعضی گویند که بری او نیز می باشد. (از تحفه حکیم مومن ). گلی است معروف که با آفتاب از آب سر برمی آورد و باز با آفتاب فرومی رود. (از برهان ). نبات او در مرغزارها و آب ها ایستاده بود و بعضی در آب پنهان باشد و باقی نبات اوبر روی آب بود و گل او سفید بود شبیه به شکوفه سوسن و میان گل او زعفرانی بود. (از ترجمه صیدنه بیرونی ). آن را نینوفر نیز گویند، فارسی است ، و آن در آب ایستاده روید. (از منتهی الارب ) (از اقرب الموارد). کلمه ای اعجمی است و گفته اند که مرکب از دو جزء است : «نیل » که بدان رنگرزی کنند و «فر» که به معنی پر و جناح است ، فکانه قیل : مجنح بنیل ، لان الورقة کانها مصبوغة بالجناحین . (از اقرب الموارد). نیلوفر دو قسم باشد آفتابی و ماهتابی ، آفتابی سرخ باشد به وقت طلوع آفتاب شکفته می شود و به هندی آن را کول گویند. دیگر ماهتابی و آن دو نوع است یکی سفید محض و دیگر سفید مایل به کبودی . این هر دو نوع به وقت شام شکفته می شود و در ادویه یونانیان همین را به کار برند. و خان آرزو درچراغ هدایت نوشته که نیلوفر سوای گل معروف است که در آب روید، گلی است دیگر که بیاره آن بر درخت دیگر پیچد و آن نیلی باشد. (از غیاث اللغات ). و رجوع به انجمن آرا و فرهنگ رشیدی شود:
کبت نادان بوی نیلوفر بیافت
خوشش آمد سوی نیلوفر شتافت
وز بر خوشبوی نیلوفر نشست
چون گه رفتن فراز آمد نجست .

رودکی .

نیماور
نامور. نام آور، در اسامی اسپهبدان طبرستان آمده است . (فرهنگ فارسی معین ).
نیکی اندوزی
عمل نیکی اندوز. رجوع به نیکی اندوز شود.
نیلق
دهی است از دهستان گنجگاه بخش سنجبد شهرستان هروآباد. در 10هزارگزی غرب سنجبد (گیوی ) و 2هزارگزی جاده هروآباد به اردبیل ، در منطقه کوهستانی گرمسیری واقع است و 441 تن سکنه دارد. آبش از چشمه ، محصولش غلات و حبوبات ، شغل اهالی زراعت و گله داری است . صنایع دستی قالی بافی است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).
نیلوفرستان
جایی که نیلوفر بسیار روید. (فرهنگ فارسی معین ):
و گر رنگ عفوش پذیرد امانی
چودریاش نیلوفرستان نماید.

خاقانی .

نیم اسب
قوس . (یادداشت مولف از التفهیم ص 97).
نیکی اندیش
نیک اندیش . خیرخواه .
نیل آب
آب نیل . رجوع به نیلاب شود:
چو گلنارگون کسوت آفتاب
کبودی گرفت از خم نیل آب .

نظامی .

نیلوفری
منسوب به نیلوفر. به رنگ نیلوفر. کبود. آبی آسمانی . (یادداشت مولف ). لاجوردی . (فرهنگ فارسی معین ):
نکوهش مکن چرخ نیلوفری را
برون کن ز سر باد خیره سری را.

ناصرخسرو.

نیم اشکنی
حلوائی است . نیم شکری . (انجمن آرا) (برهان قاطع) (ازجهانگیری ). نیم شکنی . نمشکری . (آنندراج ):
هر که فاسق باشد اکنون می خورد
و آنکه او زاهد بود نیم اشکنی .

کمال اسماعیل (از انجمن آرا).