جستجو

ابراهیم بن صرمه
یکی از روات و بضعف روایت منسوب است .
ابراهیم بن عجیب زیادی
در وشقه یکی از قصبات اندلس متولد شده و از این جهت بوشقی معروف است . قرائت را از یونس بن عبدالاعلی در وطن خویش فراگرفت . او کتاب المدونه را اختصار کرده و در 275 ه' .ق . درگذشته است .
ابراهیم بن الصلت
یکی از نَقَله و مترجمین از زبانهای دیگر به عربی و سریانی و ظاهراً در ترجمه از پیروان سرجیوس راس العینی است . او از اوساط مترجمین است . کتاب اول طبیعیات یا مقاله اولی از سماع طبیعی ارسطو و کتاب الاورام جالینوس را به عربی و کتاب صفات لصبی یصرع او را به دو زبان سریانی و عربی و هم کتاب اربع مقالات یا کتاب الاربعةیا رابوعای بطلمیوس را به عربی ترجمه و مقاله اولای بطلمیوس را تفسیر کرده است . (از ابن الندیم و غیره ).
ابراهیم بن داود قصار
یکی از بزرگان عرفا و مشایخ صوفیه مانند معروف کرخی و جنید. وفات 326 ه' .ق .
ابراهیم بن سوید صیرفی
از رجال حدیث و او بضعف روایت منسوب است .
ابراهیم بن طهمان الهروی فقیه
کتاب السنن در فقه و کتاب المناقب و کتاب العیدین و کتاب التفسیر از اوست . (ابن الندیم ). او از مردم قریه باشان هرات و یکی از کبار محدثین است و صحبت بعض تابعین از جمله عمروبن دینار را دریافته و به سال 163 ه'.ق . بمکه مکرمه درگذشته است . ابن قبیصه نیشابوری گوید مصنفات حدیث او را طاهربن یحیی مختصر کرده است .
ابراهیم بن عرفه
رجوع به نفطویه شود.
ابراهیم بن العربی
در زمان بنی امیه والی یمامه بوده و نسل او مدتها در دیار مذکور حکومت کردند و به آل ابراهیم بن العربی اشتهار دارند. ذکر ابراهیم در نوادر بسیار آمده است .
ابراهیم بن دینار
ابوحکیم نهروانی بغدادی . از اکابر دانشمندان قرن ششم هجری (485-556 ه' .ق .). مدرسه ای به باب الازج بنا کرده که به نام او مشهور شده است .
ابراهیم بن سوید مدنی
یکی از رجال ثقه حدیث .
ابراهیم بن عباد انصاری
از صحابه رسول صلوات اللّه علیه ، و او در غزوه احد حاضر بوده است .
ابراهیم بن عطیه
ابواسحاق مقری . ازعلما و محدثین قرن ششم هجری و در بصره میزیسته است .
ابراهیم بن المحسن
نام یکی از خوشنویسان معروف در خط عربی ، و او شاگرد اسحاقبن حماد است . (ابن الندیم ).
ابراهیم بن ذکوان
حرّانی . از موالی جعفربن منصور عباسی . چندی وزیر هادی بن مهدی خلیفه بوده است .
ابراهیم بن سهل
از مشاهیر شعرا. او یهودی بوده و قطعه رندانه ذیل اشاره بمحمد و موسی نامی که یکی بعد از دیگری منظور او بوده اند از اوست :
ترکت هوی موسی لحب ّ محمد
و لولا هدی الرحمن ماکنت اهتدی
و ما عن قلی منی ترکت وانما
شریعة موسی عُطّلت بمحمد.
ابراهیم بن عباس
ابن محمدبن صول کاتب ، مشهور به صولی . مترسل و شاعر مشهور.وفات 243 ه' .ق . جد دوم او صول از مردم جرجان بوده . گویند فیروز و صول دو برادر بودند و قبل از آنکه جرجان را مسلمانان فتح کنند در این شهر امارت داشتند و به دین زردشتی بودند و پس از اسلام محمدبن صول از داعیان بنی عباس بود و ابراهیم صاحب ترجمه و برادرش عبداللّه به ذوالریاستین فضل بن سهل پیوسته و متقلد کارهای مختلف دولتی شدند. ابراهیم دیوان املاک و نفقات را در سرمن رای متصدی بوده و در همان جا درگذشت . اشعارش بغایت نیکو و دیوان او معروف است . (وفیات ). و صول نام یکی از قراء جرجان است و اصل آن چول باشد. و از اوست : کتاب رسائل . کتاب الدولةالعباسیه . کتاب العطر. کتاب الطبیخ . و ابن الندیم گوید دیوان او بیست ورقه است .و نیز ابن الندیم در جای دیگر آورده است که ابراهیم بن العباس یکی از بلغای سه گانه پس از بلغای عشره ناس است و ظاهراً مراد ابن الندیم صاحب همین ترجمه باشد.
ابراهیم بن عقیل
مکنی به ابواسحاق کبری و معروف به قرشی . از علمای نحو بوده و در 474 ه' .ق . درگذشته است .
ابراهیم بن المهدی بن المنصور
مکنی به ابواسحاق عباسی ، برادر هارون الرشید. مادرش شکله از اهل طبرستان ، و گویند دختر پادشاه طبرستان بوده است (162-224 ه' .ق .). مردی ادیب و شاعر و در غنا بر هر کس تقدم داشت . قبل از او از خلیفه زادگان کسی مانند وی در شعر و فصاحت دیده نشده و خنیاگران در صناعت خویش او را حَکَم میکردند. در سال 202 اهل بغداد و بنی عباس با او بیعت کردند و لقب مبارک بدو دادند. در آن وقت مامون در خراسان بود و حضرت امام علی بن موسی الرضا را ولیعهد خویش کرده بود. حسن بن سهل مامور تسکین فتنه بغداد شده و سپاهیان بغداد را در واسط بشکست و چون مامون وارد بغداد گردید (15 صفر 204)ابراهیم مخفی گشت . کسان مامون عاقبت او را دستگیر کردند لیکن مامون او را آزاد کرد و سرانجام به سرمن رای در رمضان 224 درگذشت . (ابن خلکان و غیره ). از کتب اوست : کتاب ادب ابراهیم . کتاب الطبیخ . کتاب الطب . کتاب الغنا. و ابن الندیم گوید او را صد ورقه شعر است .
ابراهیم بن رائق
رجوع به ابن رائق شود.
ابراهیم بن سیابه
از شعرای عرب بوده .حکایات و نوادر بسیار در کتب ادب از او نقل کرده اندو با ابراهیم موصلی و پسرش اسحاق مصاحبت داشته است .