جستجو

قاسم سمرقندی
رجوع به قاسم بن حسین شود.
قاسم آباد گرجی
دهی است جزء دهستان افشاریه ساوجبلاغ بخش کرج شهرستان تهران در 24هزارگزی باختر کرج . در جلگه واقع و هوای آن معتدل است . 135 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و رود کردان و محصولات آن غلات ، بن شن ، انگور، صیفی و لبنیات است . شغل مردم آن زراعت و گله داری است . راه مالرو دارد و از طریق قهوه خانه پل کردان که سر راه شوسه کرج به قزوین است ماشین میرود. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1).
قاسم اندلسی
رجوع به قاسم بن نصیربن وقاص و قاسم بیانی شود.
قاسم تمار
یکی از پرخوران مشهور عرب است . در شرح پرخوری وی داستانها گفته اند. رجوع شود به العقد الفرید ج 3 ص 384 به بعد و مروج الذهب چ پاریس ج 5 صص 401 - 402 و ج 6 ص 215 و 218 و ج 7ص 170 و ج 8 ص 110 و کتاب البخلاء جاحظ ص 215 و 216 و اغانی ج 2 صص 181 - 190 و شذرات الذهب فی اخبار من ذهب ج 1 ص 127 و فصل ششم از باب دوم از قسم سوم از فن دوم از کتاب نهایة الارب فی فنون الادب نویری و مستطرف ج 1ص 214 و 215 و کتاب التاج جاحظ ص 11 و جز اینها شود.
قاسم خیل
دهی است از دهستان علی آباد بخش مرکزی شهرستان شاهی . در 8هزارگزی شمال خاوری شاهی و 3هزارگزی شوسه شاهی به ساری . در دامنه واقع، هوائی معتدل مرطوب دارد. دارای 360 تن سکنه است . آب آن از چشمه و قنات و محصول آن غلات ، برنج ، پنبه ، کنجد، توتون ، ابریشم . شغل مردم زراعت و کارگری در کارخانجات صنایع دستی زنان بافتن پارچه ابریشمی و کرباس ، راه مالرو دارد. (فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3).
قاسم سنگ دانگ
رجوع به قاسم بن محمدبن قاسم شود.
قاسم آباد گنبکی
دهی است از دهستان گنبکی بخش فهرج شهرستان بم . در 20000گزی جنوب فهرج و 3000گزی راه فرعی بم به ریگان . در جلگه واقع است . هوای آن گرمسیر مالاریائی است . سکنه آن 148 تن و آب آن از قنات ، محصول آن غلات ، خرما و حناء است . شغل مردم آن زراعت است . راه فرعی دارد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8).
قاسم انوار
سید علی بن نصربن هارون بن ابوالقاسم حسینی یا موسوی تبریزی ملقب به معین الدین یا صفی الدین و متخلص به قاسم و مشهور به قاسمی و شاه قاسم ، عارفی است فاضل و شاعری است ماهر از اکابر صوفیه و عرفای قرن نهم هجری که در اصول طریقت و سیر و سلوک دست ارادت به سلطان صدرالدین موسی بن شیخ صفی الدین سید اسحاق اردبیلی جد سلاطین صفویه داده و در خدمت آن پیر روشن ضمیر ریاضات بسیاری کشیده و هم از طرف او به قاسم الانوار ملقب گردیده و صحبت شاه نعمت اللّه ولی ماهانی رانیز دریافته و در قزوین و سمرقند و گیلان و هرات و خراسان سیاحتها کرده و در هرات به ارشاد عباد آغازیده و محل توجه عامه گردیده و نفوذ بسیار داشته و به همین جهت شاهرخ میرزا به هراس افتاده و صلاح شاه را در بیرون شدن قاسم از هرات دیدند. قاسم مدتی در بلخ و سمرقند روزگار گذرانید و مشمول عنایت الغبیک گردید و سرانجام در اثنای مراجعت به وطن خود در قریه خرجرد یاقصبه لنکر جام از توابع نیشابور به مناسبت لطافت آب و هوا اقامت کرد و به سال 835 یا 837 یا 838 ه' . ق. در همانجا وفات یافت و در اواخر قرن نهم به امر امیرعلی شیرنوائی عمارتی زیبا بر قبر وی بنا کردند. وی تالیفاتی دارد. او راست : 1- انیس العاشقین . این کتاب مثنوی فارسی است . 2- تذکرة الاولیاء یا مقامات العارفین و این نیز مثنوی است . 3- دیوان شعر مشتمل بر غزلیات و قطعات و رباعیات و این دیوانی است نیکو و بیشتر آن در تصوف و نصیحت است و یک نسخه خطی آن به ضمیمه دیوان حافظ به شماره 202 و یک نسخه دیگر که علاوه بر غزلیات و قطعات و رباعیات او شامل دو مثنوی مذکور هم هست و در حاشیه دیوان کمال خجندی از اول تا آخر نوشته شده اند به شماره 266 در کتابخانه مدرسه سپهسالار جدید تهران موجود است . این اشعار از اوست :
از هر طرفی چهره گشائی که منم
در هر صفتی جلوه گر آئی که منم
با اینهمه گه گاه غلط می افتم
نادان کس و بله روستائی که منم .

#

قاسم تنوخی
رجوع به قاسم بن عیسی بن ناجی شود.
قاسم درق
دهی است از دهستان اوچ تپه بخش ترکمان شهرستان میانه . در 10هزارگزی باختر میانه و 9هزارگزی شوسه تبریز به میانه و 3هزارگزی خط آهن میانه به تهران واقع و کوهستانی است و هوائی معتدل و 102 تن سکنه دارد. آب آن از چشمه و محصول آن غلات ، حبوبات و شغل اهالی زراعت و گله داری است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ص 346).
قاسم سودونی
رجوع به قاسم بن قطلوبغا شود.
قاسم آباد لک لک
دهی است از دهستان جلگه افشاردرم بخش اسدآباد، شهرستان همدان . در 18000گزی جنوب باختر اسدآباد، بین موسی آباد و لک لک . در جلگه واقع است . هوای آن سردسیر مالاریائی است سکنه آن 314 تن . آب آن از قنات و چشمه ، محصول آن غلات ، لبنیات ، تریاک ، حبوبات . شغل اهالی زراعت و گله داری صنایع دستی زنان : گلیم و جاجیم بافی است ، راه در فصل خشکی اتومبیل رو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).
قاسم بازار
قصبه ای است نزدیک شهر مرشدآباد در ایالت راجچاهی در بنگاله هندوستان و به علت منسوجات ابریشمی معروف است . (از قاموس الاعلام ترکی ).
قاسم تونسی
ابن محمد پزشک بود و در بیمارستان منصوری قاهره به تدریس طب اشتغال ورزیدو به تولیت مشیخه رواق مغربیان ازهر نائل گشت . شعرهم دارد. وی به سال 1193 ه' . ق. وفات یافت . رجوع به الجبرتی ج 2 ص 54 و الاعلام زرکلی طبع 2 ج 6 ص 18 شود.
قاسم دمشقی
رجوع به قاسم حلاق شود.
قاسم شامی
مکنی به ابوعبدالرحمن . بنده معاویه بود. عبدان مروزی وی را در شمار صحابه یاد کرده است . (الاصابه چ 1325 جزء 5 ص 282).
قاسم آباد میرهاشم
ده کوچکی است از دهستان پشت بسطام بخش قلعه نو شهرستان شاهرود. در 17 هزارگزی جنوب قلعه نو. دارای 45 تن سکنه است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3).
قاسم برزالی
رجوع به قاسم بن محمدبن یوسف شود.
قاسم ثانی
رجوع به قاسم بن محمدبن ثانی شود.
قاسم دولت ملک
یکی از اکابر که ازطرف میرزا یادگار محمد بامداد پادشاه آذربایجان و عراق منصب امارت داشت . (حبیب السیر چ خیام ج 4 ص 143).