جستجو

صالح الدین
رجوع به صالح (الملک ...) شود.
صالح ثقفی
رجوع به صالح بن بیان ثقفی شود.
صالح رسول
رجوع به صالح پیغمبر... شود.
صالح عتکی
رجوع به صالح بن یزید عتکی ... شود
صالبیة
="line-height: 25px;"> متاسفانه نتیجه ای برای جستجوی صالبیة در لغتنامه دهخدا یافته نشد.

برای جستجوی بهتر:
- در نوشتن املای کلمه خود بیشتر دقت کنید.
- در نوار جستجو بجای حروفی که نمیدانید از خط فاصله (-) استفاده کنید. مانند:( س-ر، یا سر-س-ان)
- در نوار جستجو می توانید ستاره (*) را برای تعداد نا معلومی از حروف بکار برید مانند: نمایشگ*، یا *وستان.
صالح امین
وی حاجب معتضدباللّه عباسی است . رجوع به عقد الفرید ج 5 ص 406 شود.
صالح جرمی
ابن ندیم نویسد: به خط ابوالحسن خزار خواندم که صالح بن اسحاق بجلی مولای بجیلةبن انماربن اراش بن الغوث ، اخی الازدبن الغوث و کنیت او ابوعمر است . و ابوسعید گوید: وی مولای جرم بن ربان است و جرم قبیله ای است از قبایل عرب از یمن . وی نحو بر اخفش و جز او خواند و کتاب سیبویه قرائت کرد و لغت از ابی زید واصمعی و طبقه آنان فراگرفت . و ابوالعباس مبرد گوید: او مولای بجیلةبن انمار است او راست : کتاب القوافی .کتاب التثنیة و الجمع. کتاب الفرخ . کتاب الابنیه . کتاب العروض . کتاب مختصر نحو المتعلمین . کتاب تفسیر غریب سیبویه . کتاب الابنیة و التصریف . (الفهرست ص 84). ابونعیم اصفهانی گوید: وی به هنگام بازگشت از حج با فیض بن محمد به اصفهان آمد و روز ورود او فیض وی را بیست هزار درهم بداد و به هر سال او را دوازده هزار درهم می فرستاد از او نحو و غریب فرامیگرفتند وی از یزیدبن ذریع و عبدالوارث بن سعید و بصریین روایت کند. (ذکر اخبار اصفهان ج 1 صص 347 - 348). ابن خلکان گوید وی فقیهی عالم به نحو و لغت و از مردم بصره بود و به بغداد شد و نحو از اخفش و جز او فراگرفت و یونس بن حبیب را بدید لیکن وی را ملاقات سیبویه دست نداد. لغت را بر ابی عبیدة و ابی زید انصاری و اصمعی و کسانی که در طبقه ایشانند بیاموخت . صالح مردی دیندار و پرهیزگار و نیک مذهب و درست عقیدت بود و روایت حدیث کرد. او را در نحو کتابی نیکوست معروف به فرخ و معنی آن فرخ کتاب سیبویه است . در بغداد با فراء مناظرت کرد. ابوالعباس مبرد از وی حدیث کند که دیوان هذلیین را بر اصمعی خواندم و او آن دیوان را نیکوتر از ابی عبیده حفظداشت و چون فارغ شدم مرا گفت : اگر هذلی شاعر یا رامی ، یا ساعی نباشد در او خیری نیست و در تفسیر آیه «ولا تقف مالیس لک به علم » (قرآن 17/36) میگفت : اگر نشنیده ای مگو شنیدم و اگر ندیده ای مگو دیدم و اگر ندانی مگو دانم چه گوش و دیده و دل مسئولند. و هم مبرد گوید: جرمی اثبت قوم در کتاب سیبویه بود و جماعت ، آن کتاب را بر وی خواندند. وی عالم و حافظ لغت و در حدیث و اخبار جلیل و او را کتبی است که در آن منفرد بود. او راست کتاب «السیر» و آن کتابی عجیب است و کتاب الابنیه و کتاب العروض و مختصر در نحو و کتاب غریب سیبویه . ابونعیم اصفهانی وی را در تاریخ اصفهان بیاورده است . صالح بسال 225 ه' . ق. درگذشت . رجوع به محاسن اصفهان ص 35 و تاریخ بغداد ج 9 صص 313 - 315 و لسان المیزان ج 3 ص 165 و 166 و روضات الجنات ص 756 و معجم الادباء ج 4 ص 267 و 268 و قاموس الاعلام ترکی شود.
صالح رود
رودی است در شمال جزیره بوبیان که به خلیج فارس (حور عبداللّه ) ریزد.
صالح عکی
رجوع به صالح بن فیروز عکی ... شود.
صالح
نعت فاعلی از صلاح . ضد طالح . نیکوکار. درخور. سزاوار. جید. اهل . نیکمرد. بسامان کار. (مهذب الاسماء). الخالص من کل فساد. (تعریفات میر سیدشریف ). بسامان . (تفلیسی ). آنکه به حقوق بندگان و خدای تعالی قیام کند. (اقرب الموارد). ج ، صالحون ، صالحین: و پیروی کرد آنها را و به جای آورد به روش سلف صالح خود. (تاریخ بیهقی ص 308). آن پاک روح رابود از عملهای نیکو و خلقهای پسندیده آنچه بلند سازد درجه او را در میان امامان صالح . (تاریخ بیهقی ).
خلف صالح امین صالح
که سلف را به ذات اوست فخار.

خاقانی .

صالح انباری
رجوع به صالح بن بیان شود.
صالح جزرة
="line-height: 25px;"> متاسفانه نتیجه ای برای جستجوی صالح جزرة در لغتنامه دهخدا یافته نشد.

برای جستجوی بهتر:
- در نوشتن املای کلمه خود بیشتر دقت کنید.
- در نوار جستجو بجای حروفی که نمیدانید از خط فاصله (-) استفاده کنید. مانند:( س-ر، یا سر-س-ان)
- در نوار جستجو می توانید ستاره (*) را برای تعداد نا معلومی از حروف بکار برید مانند: نمایشگ*، یا *وستان.
صالح زاده
احمد اسعد افندی . وی یکی از علما و دانشمندانیست که در دوره سلطان مصطفی خان رابع و محمودخان ثانی دوبار به مسندمشیخت اسلامی نائل شد. پدر وی محمدصالح افندی در دوره سلطان مصطفی خان ثالث سمت شیخ الاسلامی داشت و برادر بزرگ صالح زاده امین افندی است . مولد او به سال 1150 ه'. ق. است و علوم رسمی عصر را در مدارس زمان خود فراگرفت . ابتدا قاضی مکه بود و سپس قضاوت استانبول یافت و به سال 1205 قاضی عسکر آناطولی و به سال 1208 قاضی عسکر روم ایلی و به سال 1218 هجری بمسند مشیخت نایل شد و قریب سه سال و نیم امور فتاوی را اداره میکرد و فتوای نظام جدید را او داد، وی در وقعه سلطان سلیم خان معزول و متعاقب جلوس سلطان محمودخان ثانی در تاریخ 1223 مجدداً مقام شیخ الاسلامی یافت و مدت صد روز امور فتاوی را اداره کرد سپس بکناره گیری از شغل خود مجبور شد و به سال 1230 درگذشت . (قاموس الاعلام ترکی ).
صالح عمادالدین
رجوع به صالح ... شود.
صالح آباد
بخش صالح آباد یکی از بخشهای ده گانه شهرستان ایلام و حدود و مشخصات آن به شرح زیر است : از طرف شمال به بخش چوار، از طرف جنوب به بخش مهران ، از طرف خاور به بخش ارکواز، از باختر به کشور عراق.
وضع طبیعی : منطقه ای است کوهستانی و هر قدر از شمال به جنوب نزدیک شود ارتفاع کوهها و دشت آن کاسته میشود و به همین لحاظ قسمت علیای بخش ، سردسیر و قسمت وسط معتدل و قسمت سفلی (جنوب و غرب ) گرمسیر است .
ارتفاعات : امتداد شمال باختری کبیرکوه در شمال شهر ایلام که شمال این دهستان نیز محسوب میشود گره خوردگی مهمی تشکیل داده بنام کوه ماشت نامیده میشود که قله آن 2658 گز مرتفعتر از سطح دریا و بلندترین کوه بخش میباشد. قسمت جنوب خاوری کوه ماشت به کوه شلم مشهور و ارتفاع آن 2208 گز است . در قسمت مرکزی بخش ، کوه شاه نخجیر واقع شده ارتفاع بلندترین قله آن 1870 گز است . کوه کمرک سرخ و کوه خلیفه در باختر بخش در منطقه گرمسیر واقع و ارتفاع آن 1006 و 1037 گز میباشد. آخرین رشته ارتفاعات غربی بخش بنام کوههای کولک کوچک و بزرگ است که در مرز عراق واقع شده و مرتفعترین قله آن به ارتفاع 984 گز است .
رودخانه : رودخانه های بخش به شرح زیر است : 1- رودخانه کنجان چم ،سرچشمه آن حدود سرآب آفتاب و گل گل بخش ارکواز بوده از باختر این بخش گذشته وارد بخش مهران میگردد. آب آن بسیار است ولی چون در گودی واقع شده استفاده ای به این بخش نمی رساند. چنانچه در حدود مرتع گچ میرزا، سدی به این رودخانه بسته شود اراضی مستعد امیرآباد و قالبه را مشروب خواهد کرد و ممکن است از فشار آب ، مولد برقی نیز به کار افتد. 2- رودخانه تنگ گراب ، سرچشمه آن حدود قراء پنج ستون است و پس از گذشتن از تنگگراب و مشروب کردن قریه چم آب در جنوب بان ویزه به رودخانه گدارخوش منتهی میشود. 3- رودخانه چم سرخ ، سرچشمه آن حدود آب گرمه جنوب صالح آباد است . پس از گذشتن از تنگ چم سرخ و تنگ شور شیرین بطرف کشور عراق جاری میگردد.
جنگل : کوههای شمال و خاوری بخش مستور از جنگل و اشجار آن اکثر بلوط و بنه است و زغال و چوب از آن تهیه میشود.
این بخش از 28 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده ، جمعیت آن در حدود 5500 تن و مرکز بخش ده صالح آباد یا خاصعلی وقراء مهم آن به شرح زیر است : هفت چشمه ، شاه آباد، بانقلان ، چاله سرا، چشمه کبود. راه شوسه ایلام به همدان تقریباً در طول بخش کشیده شده و از وسط آن میگذرد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).
صالح انصاری
رجوع به صالح سالمی انصاری ... شود.
صالح جعفی
رجوع به صالح بن مسلم جعفی ... شود.
صالح ساحلی
رجوع به صالح بن بیان ثقفی ... شود.
صالح فایقی
وی از ابی عبداللّه و از اومنصوربن عباس روایت کند. (تنقیح المقال ج 2 ص 94).
صالح آباد بزرگ
دهی از دهستان رباط سرپوشیده بخش حومه شهرستان سبزوار، 33000گزی خاور سبزوار، سر راه شوسه قدیمی سبزوار-نیشابور. جلگه ، معتدل ، سکنه 146 تن . آب آن از قنات ، محصول غلات ، پنبه ، تریاک ، شغل اهالی زراعت . راه اتومبیل رو. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).