جستجو

کاخ هزار جریب
قصر هزارجریب از ابنیه دوره صفویه ، واقع در باغ هزارجریب از باغهای مشهور آن عهد است . (از گزارشهای باستان شناسی صص 204 - 206).
کادنه
حاکم نشین بخش «وکلوز» ناحیه «دایت ». از«دورانس » فاصله ای ندارد. سکنه 3032 تن . دارای راه آهن و زادگاه فلیسین داوید آهنگساز است . ابریشم دارد.
کاخ تیسفون
قصر پادشاهان ساسانی و ایوان مدائن . رجوع به ایوان مدائن شود.
کاخ هشت بهشت
از بناهای دوره صفویه در اصفهان . در گزارشهای باستان شناسی ج 3 درباره این کاخ چنین آمده است :
... عمارت هشت بهشت و باقی مانده باغ قدیمی آن که اطراف عمارت را فرا گرفته و درختانی بیشتر از نوع کبوده و کاج دارد هنوز متجاوز از 7500 متر مربع مساحت دارد. عمارت از سه طرف شمالی و شرقی و غربی دارای ایوان هائی است و از طرف جنوب بسته است و دارای دو ردیف اطاقهای فوقانی و تحتانی است . هر ایوان دارای دو ستون به ارتفاع 10 متر است که بر روی ستونها و دیوارهای اطراف گچ بریهای جدید دارد. طاق ایوان شرقی قاب پوش است . بعضی قابهای طاق غربی فروریخته و بالنتیجه طاق اصلی صفوی آن که تزییناتی مانند طاقهای چهلستون و عالی قاپو دارد نمایان شده قسمتی از طاق ایوان شمالی هم خراب شده ، ولی این طاق با اطاقهای شرقی و غربی تفاوت دارد، و دارای تزئینات آئینه کاری است . ایوان شمالی هم وسیعتر از دو ایوان دیگر است . جبهه جنوبی عمارت بکلی آسیب دیده و به اصطلاح سینه داده است و اطاقهای واقع در این سمت مخصوصاً در قسمت فوقانی دارای خرابیها و شکستهای هولناک است . طاق سرسرای عمارت دارای مقرنس کاریهای قدیمی و نقاشیها و تزئینات صفوی است و در وسط آن یک طاق بسیار زیبای آئینه کاری موجود است . قسمت فوقانی سرسرا در سه جهت شرق و غرب و جنوب دارای بالکنهائی است که مشرف به سرسراست و در جلو آلت بریهای چوبی دارند. در وسط کف سرسرا حوض مرمری سالمی موجود است . دیوارهای سرسرا و اطاقها و بالکنهای اطراف آن از تزئینات جدید گچ بری پوشیده شده و فقطدر دو اطاق و اطاقهای کوچک جنب آنها که بشکل صندوقخانه است نقاشیها و تزئینات آئینه کاری اصلی صفوی و گچ بریهائی از نوع تزئینات آخرین طبقه عمارت عالی قاپو وجود دارد که بسیار جالب و تماشائی است و محافظت آنها ضرورت کامل دارد... از درهای اصلی بنا فقط یک جفت در، در یکی از اطاقهای فوقانی ضلع شرقی سرسرا باقی مانده است . نمای خارجی عمارت در جهات مشرق و مغرب و شمال و جنوب در روی دیوارها دارای تزئنیات جدید گچ بری است ولی تمام پشت بغلها که تقریباً در هر جهت شانزده پشت بغل وجود دارد و در زوایا نیز پشت بغلهای دیگرکاشیکاری موجود است که صحیح و سالم مانده و کمتر خرابی دیده اند. بطور کلی این پشت بغلهای نفیس کاشیکاری اشکال وحوش و طیور و شکارگاهها است که در سایر ابنیه این دوره نظیر ندارد. تمام ازاره های سنگی داخل عمارت و اطراف سرسرا سنگهای قشنگ مرمری است و پله کانهاو خاقانیهای ایوانها از سنگهای نوع دیگر است . (از گزارشهای باستان شناسی ج 3 صص 209 - 222).
کاخ گلدسته
از ابنیه دوره صفوی واقع در باغ گلدسته که سی هزار متر مساحت آن باغ بوده و کاخ گلدسته به نام این باغ خوانده شده است . (از گزارشهای باستان شناسی ص 205).
کاخ هفت دست
از ابنیه عهد صفویه . در گزارشهای باستان شناسی آمده : این عمارت متصل بعمارت آینه خانه بوده و با باغهای اطرافش بیش از بیست هزار متر مربعمساحت داشته است . اطراف آن حجره های تو در توئی بوده که از گچ بریهای زراندود و میناکاری تزئین شده بوده است . کف قصر و ازاره های آن از سنگ مرمر شفاف و حوضهائی از سنگ مرمر و سماق داشته ، تخت شاه عباس دوم در این کاخ بر روی تخته سنگ بزرگ مرمری مانند آینه صیقلی بطول 7 متر و عرض بیش از 3 متر قرار داشته که موجهای طبیعی بر جلوه آن می افزوده است . در اطراف تختگاه اطاقهائی فوقانی و تحتانی و جلو آن باغچه هفت دست بوده ، همه طاقها به نقاشیها و تذهیب کاری مانند چهلستون آراسته بوده است . ورود یک هیئت فرانسوی که فلاندن نقاش و سیاح معروف نیز جزء ایشان بود مقارن با ایامی اتفاق افتاد که محمد شاه قاجار هم در اصفهان اقامت داشته و این هیئت را در قصر هفت دست بحضور پذیرفته است . برای رسیدن به خدمت شاه قریب نیم ساعت در قصر آینه خانه استراحت کرده اند و سپس به قصر کوچک هفت دست رفته اند. از آینه خانه تا هفت دست دالان طویلی را پیموده اند و سپس به باغ پردرختی وارد شده و از بین دو صف سرباز گذشته به کاخ مزبور داخل شده اند. فلاندن عمارت مزبور را چنین توصیف کرده است : «تالاری که اکنون در آن هستیم کوچک لیکن از نقاشیها و زرنگاریها سرتا پا تزئین گردیده و جوی کوچکی از وسطش میگذرد که در وسط تشکیل حوضی را میدهد. در آخر تالار صفه ای است که با چهار پله بدان میرسند. این صفه شاه نشین کوچکی است که نقاشیهای زیبا دارد و سه پنجره با میله های آهنی کوچک بدین تالار روشنائی میبخشد. عمارت هفت دست متاسفانه در سال 1318 ه' . ق. منهدم گردید. در محل آن اکنون کارخانه کازرونی که بنام کارخانه هفدست نیز خوانده میشود قرار دارد. (گزارشهای باستان شناسی ج 3 ص 202).
کاخ جهان نما
از ابنیه دوره صفوی . در گزارشهای باستان شناسی ج 3 آمده : عمارت منهدم شده جهان نما از ابنیه شاه عباس کبیر بوده که در محل دروازه دولت فعلی اصفهان مقابل کاخ فعلی شهرداری قرار داشته است . این عمارت برای بانوان حرم بنا شده بود که بتوانند بتماشای مراسمی ازقبیل ورود سفرا و گردشها درباری بپردازند. طرف چپ این عمارت دروازه شاهی و سمت راست آن مدخل حرمسرا قرار داشت که فقط شاه ، زنان حرم و خواجه ها از آن رفت وآمد میکرده اند. (گزارشهای باستان شناسی ج 3 ص 203).
کاخ گلستان
(موزه ...) از ابنیه دوره ناصری . چهل سال پیش ، در اواسط سلطنت ناصرالدین شاه قاجار اصلاً کوچکترین اثر از عمارات مفصل و زیبائی که امروز به نام کاخ گلستان معروف است وجود نداشت . بجای بنای مجلل کاخ کنونی ، باغ بزرگ و زیبائی بود که شاه قاجار، از اندرون خود که حالا بعمارت خوابگاه معروف است و محل یکی از ادارات وزارت دارائی است ، برای تفریح و تفرج بدانجا میرفت .
یک روز ناصرالدین شاه تصمیم گرفت که برای جواهر سلطنتی خود موزه ای بسازد، و یکهفته بعد از آنروز، که شاه چنین تصمیمی گرفته بود، در جائیکه اکنون کاخ گلستان برپاست چندین متر زمین را کندند تا شالده بنائی را که بزودی میبایست محل حفظ جواهر گرانبهای سلطنتی ایران گردد، بسازند.
ساختمان کاخ گلستان در حدود پنجسال طول کشید و در عرض این مدت هفته ای نبود که شاه در پایتخت باشد و شخصاً بسرکشی آن نرود و برای تسریع در اتمام آن دستوری تازه و موکد ندهد، هر وقت به آنجا می رفت میگفت : «کاش عمرم کفاف بدهد که این ساختمان را تمام کنم ».
ساختمان کاخ در زمان همان شاه بپایان رسید و انتقال جواهر سلطنتی به تالار موزه آغاز گشت .
هنگامی که تمام جواهر، در جعبه آینه های بزرگ کاخ که در دیوار جای دارد چیده و آماده شد ناصرالدین شاه شخصاً برای افتتاح موزه رفت ، و پس از بازدید قسمت های مختلف کاخ رو به همراهان کرد و گفت : «مثل اینکه موزه بدی نشده است ، دلم میخواهد عمرم وفا کند و خیلی بیش از اینها در تکمیل آن بکوشم .»
هنوز دو سال از افتتاح موزه جواهر نگذشته بود که غوغای تحریم استعمال تنباکوبرخاست . مردم برای تظلم و دادخواهی بکاخ شاهی پناه بردند و جار و جنجال بسیار برپا کردند و بدور باغها و کاخها ریختند، و آن وقت ناصرالدین شاه به این فکر افتاد که اگر سیل جمعیت بموزه جواهر راه یابد و دُرو گوهرها را از دل قفسه های شیشه ای بیرون کشد چه میتوان کرد؟ در آنروزها ناصرالدین شاه ، برای آنکه ذهن مردم را متوجه این موضوع نسازد نگرانی خود را پنهان داشت اما بمحض آنکه غوغای تنباکو خوابید به بهانه اینکه ، تالار موزه و کاخ تعمیر لازم دارد، دستور داد جواهر سلطنتی را جمع کرده در گاو صندوقهای آهنین بگذارند و به یکی از سردابهای محکم اندرون کاخ سلطنتی ببرند و سپس برای آنکه موزه بر هم نخورد مقداری از ظروف و لوازم گرانبها و قدیمی را که در انبارهای سلطنتی موجود بود برای موزه فرستاد.
جواهر سلطنتی از آن پس ،تا دوران سلطنت رضا شاه در خاندان قاجاریه بود، در این زمان قسمتی از آن برای پشتوانه اسکناس به خزانه جواهر بانک ملی انتقال یافت و قسمتی دیگر مجدداً بموزه گلستان فرستاده شد.
یکبار دیگر در شهریور 1320 زنگ خطر بصدا درآمد و پس از فرونشستن آتش فتنه جواهر سلطنتی موزه کاخ گلستان نیز البته بعنوان امانت به خزانه جواهر بانک ملی منتقل شد.
امروز در موزه کاخ گلستان حتی یک قطعه جواهر پیاده وجود ندارد، اما در عوض بر در و دیوار و زمین و سقف آن اشیاء عتیقه گرانبها که متاسفانه از هیچکدام تاریخچه صحیحی در دست نیست فراوان است .
در بالای تالار موزه ، روبروی در ورودی دو تخت و یک صندلی مرصع در کنار هم گذاشته اند. بزرگترین این تختها، تخت طاوس نام دارد. که در زمان فتحعلی شاه ساخته شده است . میگویند فتحعلی شاه زنی اصفهانی به نام طاوس داشت که او را بیش از دیگر زنان خویش دوست میداشت و هنگامی که خواست او را به عقدخود درآورد دستور داد این تخت را بسازند تا مراسم عقدکنان در روی آن انجام گیرد.
هم اکنون مخده و متکای شاهی که فتحعلی شاه در مجالس طرب بر آن تکیه میزده بر روی تخت قرار دارد. بالای قسمت پشتی تخت ، از طلای ناب چیزی بشکل خورشید ساخته اند وبه همین مناسبت این تخت را تخت خورشید نیز مینامند.تخت طاوس فقط در زمان فتحعلی شاه در مجالس خوشی و بزم ، جایگاه شاه بود و از آن پس ، شاهان قاجار فقط هنگام تاجگذاری روی آن می نشستند. سمت چپ این تخت بزرگ، تخت دوپله کوچکی قرار دارد که آن را نیز بمناسبت شباهتی که قسمت پشت آن با بال و پر طاوس دارد تخت طاوس نامیده اند. این تخت را نادرشاه از سفر هندوستان جزءغنایم جنگی با خود آورده است و بر رویهم از حیث ارزش و داشتن جواهر گرانبها بر تخت طاوس که فتحعلی شاه ساخته برتری دارد، اما البته از حیث اندازه شاید از نصف تخت فتحعلی شاه هم کوچکتر باشد... در سمت راست تخت طاوس صندلی مرصع و میز کوچکی قرار دارد که به صندلی محمدشاه معروف است .
در موزه گلستان تابلوهای نقاشی کار اساتید فن فراوان است . بیش از هفتاد تابلو کار استاد بزرگ مرحوم کمال الملک بر دیوارهای آن نصب شده که از همه زیباتر و گرانبهاتر و دیدنی تر تابلوی تالار گلستان است .
تالار گلستان که در کنار تالار موزه واقع است اطاقی بسیار بزرگ آینه کاری است که درهای آن بجانب حوض بزرگ باغ مصفای کاخ باز میشود. کمال الملک از گوشه شمال غربی این تالار تصویر تمام آن را در حالی که ناصرالدین شاه دروسط تالار روی صندلی نشسته و به بیرون می نگرد کشیده است .
کمال الملک برای کشیدن این تابلو به یکی از عمارتهای جنوبی کاخ گلستان نقل مکان نمود و مدت هفت سال روی این شاهکار نفیس کارکرد. این تابلو چنان دقیق و رنگهای آن بقدری طبیعی است که تصور میرود طبیعت را چندین بار کوچک کرده در قابی زرین بدیوار کوبیده اند. استاد کمال الملک برای آنکه این تابلو با حقیقت هیچ تفاوت نداشته باشد حتی عکس خودش را که در آینه روبرو منعکس شده کشیده است و شاید این تنها تصویری باشد که نقاش در عین کشیدن یک منظره خودش را نیز نقش کرده است .
در موزه کاخ گلستان هرچه هست ممتاز و نفیس و دیدنی است . در یکی از ویترینها یکدست سرویس غذاخوری دوازده نفری جای دارد. این سرویس که به سرویس ناپلئونی معروف است جنگهای مختلف ناپلئون را نشان میدهد یعنی بر هر پارچه آن صحنه ای از جنگهای امپراطور معروف فرانسه نقاشی شده است .
فتحعلی شاه در زمان سلطنت خود به عنوان هدیه سه اسب اصیل و عالی : یکی سمند و یکی کرند و یکی سفید برای ناپلئون بناپارت فرستاد و بنوشته تاریخ نویسان و حکایت یادداشتهای شخصی ناپلئون ، امپراطور فرانسه تمام جنگهای معروف و بزرگ خود را روی این اسب ها انجام داده است .
خود ناپلئون در جائی مینویسد: «من آن قدرها که میگویند شجاع نبودم ، اسب سفید ایران مرا شجاع کرد.» و این اسب سفید هدیه فتحعلی شاه که اکنون مومیائی آن در موزه «لوور» نگهداری میشود همان است که در غالب تابلوهای ناپلئون زیر پای امپراطور فرانسه دیده میشود. در عکس یکی از سینی های این سرویس جلو پای اسب ناپلئون گلوله توپی منفجر شده همه اسبهای همراهان ناپلئون رم کرده اند اما اسب سفید با بی اعتنائی بسیار بر جای خود ایستاده بگلوله توپ مینگرد.
در یکی دیگر از بشقابها، ناپلئون بر سر نعش اسب وفادار خود ایستاده با تاثر بدان مینگرد و در کف یکی از نعلبکی ها ناپلئون سوار بر اسب سمند کشته خویش توقف کرده است . این سرویس را ناپلئون بعنوان سپاسگزاری از هدیه های فتحعلی شاه برای وی فرستاده است . در ویترین روبرو، سرویس زیبای دیگری است که امپراطور روسیه برای فتحعلی شاه فرستادو مهم این است که در عرض این مدت دراز کوچکترین صدمه ای به این سرویسها نرسیده است .
چند تابلو از مناظر فرنگ به سبک موزائیک ساخته شده در تالار مزبور دیده میشود، و هر یک مجموعه ای از سنگهای بسیار ریز رنگین است که در کنار هم چیده شده به شکل یک عمارت یا شخص یا یک پرنده ظریف رنگین پروبال درآمده است . این تابلوها را که تعداد آنها پنج است مظفرالدین شاه در یکی از مسافرتهای اروپا در ایتالیا خرید.قیمت کوچکترین آنها در آن زمان 5 هزار تومان و بقیه یکی 7 هزار تومان بوده است .
غیر از 5 تابلو، یک تابلوی موزائیک دیگر نیز در تالار زیبای برلیان نصب است که منظره ویرانه یکی از میدانهای نمایش روم قدیم را نشان میدهد. این تابلو را دولت ایتالیا به ایران هدیه کرده است .
یکی دیگر از اشیاء تاریخی و دیدنی موزه کاخ گلستان کلاه خود و سینه بند و زره و شمشیر و سپرشاه اسماعیل صفوی است .
چند قدم آن طرفتر کلاه خود معروف آقا محمدخان سرسلسله قاجاریه جای دارد.
این همان کلاهی است که در همه عکسها بر سر آقامحمدخان دیده میشود، جنس آن برخلاف تصور مس خالص است و روی آن را در ورامین میناکاری کرده اند، اما برخلاف ظاهرش بسیار سبک است .
از شرح قاب ها و قدح ها و شمشیرهای ساخت ایران و بشقاب و سرویسهای گوناگون و گلدانهای بزرگ و کوچک صرف نظر میکنیم فقط کافی است بگوئیم دفتر ابواب جمعی اشیاء کاخ متجاوزاز هزار صفحه دارد. فرشهای کاخ نیز همه در نوع خود بی نظیر است .
چنانکه گفتیم ، این اشیاء همه در تالار موزه جای دارد، اما کاخ گلستان منحصر به تالار موزه نیست . در کنار آن تالارهای متعدد دیگری نیز هست که مجموعاً به نام «برلیان » خوانده میشود. تالار بزرگ جائی است که مامورین سیاسی خارجی ، استوارنامه خود را به شاهنشاه تقدیم میکنند.
برای پی بردن بمیزان عظمت و ثروت موزه کاخ گلستان به این چند رقم توجه کنید:
در تخت طاوس بر روی هم 1444 قطعه الماس ، 1431 قطعه زمرد کهنه و نو، 857 قطعه لعل و 855 قطعه یاقوت ، در تخت نادری که نه تکه میشود 7602 قطعه الماس ، 7464 قطعه زمرد، و در صندلی مرصع محمدشاه 1034 دانه مروارید غلطان ، 1194 قطعه زمرد، 990 قطعه لعل ، 1114 قطعه یاقوت و 1942 قطعه فیروزه بکار رفته است . (نقل به اختصار از شماره 11 بهمن ماه 1328 مجله اطلاعات ماهانه ).
کاخیا
احمدبن حمدان . او راست : عجائب المآثر و غرایب النوادر در داستانها و سخنرانیهاکه در استانبول به سال 1256 ه' . ق. چاپ شده است . (اکتفاءالقنوع ص 249) (معجم المطبوعات ج 2 ستون 1538).
کادوئن
حاکم نشین ناحیه «دوردونی » اروندیسمان «برژراس ». سکنه 420 تن . صومعه ای بزرگ و باشکوه دارد.
کاخ چهلستون
از بناهای باشکوه عهد صفویه . در گزارش های باستان شناسی ج 3 آمده است : عمارت چهلستون به امر شاه عباس دوم در سال 1057 ه' . ق. به اتمام رسیده است . شاه عباس دوم از سلاطین با ذوق صفوی و دوستدارعمران و آبادی بوده و به پیروی از جد کبیر خود شاه عباس اول به بنای قصور و احداث باغها و ساختمان پلهااقدام نموده و بسیاری از ابنیه تاریخی اصفهان مانند کاخ چهلستون و پل خواجو و ابنیه منهدم شده ساحل جنوبی زاینده رود مانند قصور هفت دست و آئینه خانه ونمکدان از ساختمانهای عصر او بوده است . تاریخ اتمام بنای چهلستون مصرع (مبارک ترین بناهای دنیا) است که در پیشانی عمارت مزبور و برفراز دو ستونی که تالار 18ستون را به ایوان آئینه مربوط میکند مشاهده میشود.
روی عمارت مانند سایر عمارات و کاخهای سلطنتی صفویه به سمت مشرق است ، و تا سال 1300 ه' . ق. که تزئینات آن خراب نشده بود وضع آن بدین منوال بوده که از بالای سنگهای ازاره مرمری منقش که اکنون هم موجود است تا سقف زیبای آئینه و موزائیک که خوش بختانه آنها نیز از دستبرد و تغییر و تبدیل مصون مانده اند، همه دیوارها مانند شاه نشین فعلی که از آئینه و طلاکاری تزئین شده و جزءیکی از قسمتهای اصلی بنای موجود محسوب میشود سرتاسری پوشیده از قابهای بزرگ و کوچک آئینه و نقاشیها و شیشه های رنگین بوده است .
فلاندن نقاش فرانسوی که بهمراهی معمار و باستانشناس فرانسوی کست در سلطنت محمدشاه قاجار به ایران آمده و اصفهان و عمارات تاریخی آن را دیده است ، در خصوص عمارت چهلستون پس از توصیف بنا میگوید: خیلی خوشحالم که این عمارت را بدون عیب و خرابی یافتم ،باید شکر کرد که جنگها و اغتشاشات بدان آسیب نرسانده است . بنابراین یکصد و پانزده سال قبل که دو قرن تمام از ساختمان عمارت چهلستون در زمان شاه عباس دوم میگذشته عمارت مزبور سالم بوده و هیچگونه خرابی بعمد یا سهو در آن راه نیافته بوده است . عموم درها یکسره از خاتم و بعضیها منقش بنقوش دلربا بوده و پنجره های بالای آنها بسیار زیبا و فریبنده و تماشائی بوده است .ستونها که اکنون عاری از تزئینات است همه از آئینه های ریزه لوزی شکل رنگارنگ مستور بوده . و نقاشی ها و مینیاتورهای قسمت های پائین سالن موزه فعلی و اطاقهای طرفین ایوان آئینه و اطاقهای فوقانی آنها و نقاشیهای دو ایوان شمالی و جنوبی و مینیاتورها که بعداً بوسیله اداره باستانشناسی از زیر قشر گچ خارج شده و بعضیها تعمیر گشته و بعضی دیگر به صورت اصلی نگاهداری شده همه صحیح و سالم و بدون هیچگونه عیب و نقصی جلب توجه سیاحان و تماشاچیان را مینموده و معرف کلک سحرآمیز نقاشان و هنرمندان ایران بوده است .
تا حدود 75 سال پیش نیز که مادام دیولافوا عمارت مزبور را تماشا کرده و شرح آن را در سفرنامه خویش نگاشته تزئینات مزبور بحال خود باقی بوده است ، ولی از همین زمان و مقارن سال 1300 هجری بوده است که خرابی بسیار در این عمارت و سایر کاخهای صفویه راه یافته و بسیاری از تزئینات نفیس عمارت مزبور مانند آئینه های یکپارچه و درهای خاتم و منقش و پنجره های شگفت انگیز آن به باد تاراج رفته است .
آقای شیخ جابری انصاری درباره تزئینات چهلستون در صفحه 346 کتاب خود به نام تاریخ اصفهان و ری و همه جهان (چ طهران 1321) چنین مینویسد: «خصوصاً آئینه چهلستون نما یا جهان نمای دیوار بالای سر حوض که چندان بزرگ و عالی و شفاف و روشن بوده هرقدر جمعیت از درب ورود چهلستون که تا عمارت تقریباً یکصد و هشتاد متر فاصله داشت پیدا میشد عکس آن جماعت در آن آئینه بخوبی نمودار بود و دربها یکسره خاتم و پاره ای منقش بنقوش دلربا کار اساتید بزرگ و ستونها نیز به آئینه های ریزه و رنگارنگ با نقاشیهای قشنگ زینت افزا...» (از گزارشهای باستان شناسی ج 3 صص 194- 198).
کاخ ماه
اشاره به برج سرطان باشد، چه سرطان خانه ماه است و فلک اول را نیز گویند. (برهان ).
کادوثه
کادوسه . چوب درخت غار یا زیتون که بالای آن دو بال داشت و دو مار که بهم پیچ خورده بودند دور آن پیچیده بود و علامت عطارد رب النوع بود. (مارها علامت حزم و احتیاط و بالها علامت فعالیت بود).
به عقیده یونانیها هِرمِس رب النوع تجارت و پیغامبر خدای بزرگ، عصائی داشت که در بالا دارای دو پر بود و از پائین ببالا دو مار به آن پیچیده بودند (علامت اتحاد) و یونانیها چنین عصا را نماینده رسولان و اتفاق دانسته کادوسه نامیدند. (ایران باستان ص 866 و 914).
کاخ خزانه
از ابنیه دوره هخامنشیان در تخت جمشید. دررساله «شرح اجمالی آثار تخت جمشید» آمده است : مهمترین قسمت های قابل ذکر ابنیه تخت جمشید از شمال بجنوب عبارت است از یک تالار صد ستون که شامل بیست ردیف در پنج ردیف ستون باشد، یک تالار 99 ستون که ستونهای آن 9 ردیف در 11 ردیف قرار داشته است ، و یک حیاط داخلی با چهار ایوان که در ایوان شرقی آن پشت به کوه نقش برجسته داریوش و خشایارشا، کسی که صاحب مهمترین مناصب در دستگاه شاهنشاهی هخامنشی است و همچنین خادم مخصوص با اسلحه دار خاص شاهنشاه ، و نیزه داران بر دیوار نصب بوده است . قسمتی از این نقش برجسته ریخته بود و آن را در ایوان عمارتی که تجدید ساختمان شده است گذارده اند و بقیه آن در محل خود باقی بوده سایبانی جهت حفظ آن از گزند باران و باد و آفتاب ساخته شده است .
ایوان جنوبی همان حیاط هم دارای نقش برجسته ای نظیر نقش فوق ولی سالم و کاملتر بود و در سال 1317 ضمن نمونه های دیگری که از تخت جمشید جهت موزه ایران باستان انتخاب شد منظور و به تهران حمل گردید.
از این حیاط که بگذریم حیاط دیگری بهمان ترتیب اما بدون نقش برجسته در جنوب آن قرار دارد و دو تالار یکی دارای شش ردیف در پنج ردیف جمعاً سی ستون و تالار دیگری دارای 4 ردیف در 5 ردیف جمعاً بیست ستون در یکطرف حیاط اخیر واقع بوده علاوه بر اینها اطاقهای بزرگ و کوچک و راهروهای متعدد در فواصل حیاطها و تالارهای فوق قرار داشته است علت اینکه ابنیه مزبور را خزانه تخت جمشید خوانده اند اینست که هنگام خاکبرداری آنها مقدار فراوانی ظروف سنگی کار مصر که تمام آنها عملاً شکسته و خرد شده و برخی از آنها کتیبه هائی به نام خشایارشا داشت و همچنین مجسمه مرمری بسیار زیبای یک زن از نمونه های برجسته کار یونان که متاسفانه سر آن شکسته و از میان رفته است ، و مجسمه مفرغی سه شیر که بهم متصل و ظاهراً پایه گلدان یا چراغ و امثال آن بوده است ، و آثار دیگری که جنبه تزیین داشته در حکم اثاثیه تجملی کاخ بشمارمیرفت به دست آمد و آقای دکتر اشمیت (دانشمند امریکائی رئیس هیئت علمی تخت جمشید از 1314 تا 1318) چنین تشخیص داد که تالارهای صد ستون و 99 ستون فوقالذکر مانند تالار موزه کاخ گلستان در تهران محل نگهداری نفائس سلطنتی و در واقع محل خزانه شاهنشاهان هخامنشی بوده هنگام چپاول تخت جمشید لشکریان اسکندر آنچه توانسته اند برده اند و بقیه را شکسته و خرد نموده اند، و همان است که بشرح فوقکشف گردید و اینک ، مقدار معدودی از ظروف سنگی که کم و بیش قطعات آنها به دست آمده و تا حدی کامل میباشد با مجسمه مرمر و سه شیر مفرغی مزبور در غرفه هخامنشی موزه ایران باستان نگهداری میشود و قطعات فراوان ظروف دیگر با مقداری از این ظروف هم در موزه تخت جمشید موجود و محفوظ است این نظریه آقای دکتر اشمیت شایسته توجه و مورد قبول بوده ضمناً وضع ابنیه خزانه را میرساند که تا هنگام پایان یافتن ساختمان ابنیه معظم آپادانا و صد ستون مراسم سلام دربار شاهنشاهان هخامنشی در تالارهای بزرگ قسمت خزانه انجام میگردیده است ، زیرا این تالارها بخلاف کاخهای آپادانا و صد ستون دارای ستونهای عظیم سنگی و آستانه های در و پنجره و طاقچه سنگی نبوده ساختمان آنها زودتر پایان می یافته است ، و به همین جهت کف تمام ابنیه خزانه همان ماده قرمز رنگ مخصوص زمان داریوش میباشد در صورتی که کاخهای آپادانا و صدستون تا دوران خشایارشا و شاهنشاهان بعدی هنوز کاملا باتمام نرسیده بود و قسمت هائی از آنها مخصوصاً سر در نیمه تمام حیاط صد ستون به شرحی که در ابتدای این رساله مذکور افتاد در مراحل اولیه ساختمانی بوده است ... (شرح اجمالی آثار تخت جمشید صص 34 - 37). و نیز رجوع به گزارش های باستان شناسی ج 3 صص 74 - 75 شود.
کاخ محمودی
رجوع به کوشک محمودی شود.
کاداحیا
از پیغمبران اصحاب قریه اند. (تاریخ گزیده ص 21).
کادودال
ژرژ حاکم وان دِاِن . به سال 1771 در کِرلانو نزدیک «اورای » تولد یافت . او از جمله کسانی است که توطئه «ماشین جهنمی » را بضدیت کنسول اول ترتیب دادند. این توطئه به سال 1804 بصورت اجرا درآمد.
کاحبة
="line-height: 25px;"> متاسفانه نتیجه ای برای جستجوی کاحبة در لغتنامه دهخدا یافته نشد.

برای جستجوی بهتر:
- در نوشتن املای کلمه خود بیشتر دقت کنید.
- در نوار جستجو بجای حروفی که نمیدانید از خط فاصله (-) استفاده کنید. مانند:( س-ر، یا سر-س-ان)
- در نوار جستجو می توانید ستاره (*) را برای تعداد نا معلومی از حروف بکار برید مانند: نمایشگ*، یا *وستان.
کاخ خشایارشا
رجوع به کاخ هدش شود.
کاخ مدائن
رجوع به ایوان مدائن شود.