جستجو

باب المیدان
دروازه و محلی به موصل ، مدفن مهذب الدین بن هبل طبیب . (عیون الانباء ج 1 ص 305).
باب ایور
دهی از دهستان سیاخ بخش مرکزی شهرستان شیراز در 50 هزارگزی جنوب باختر شیراز و 26 هزارگزی شوسه شیراز به کازرون ، جلگه معتدل . سکنه آن 151 تن و آب آن از رودخانه قره آغاج و محصول آن غلات ، حبوبات ، لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری است . راه فرعی دارد. (فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7).
بابت
درخور. سزاوار. لایق. ازدر. صالح برای : هذا بابته ; ای یصلح له . لایقی و سزاواری و بمعنی لایق و سزاوار نیز آمده و این مصدر جعلی است از بهار عجم و غیره . (غیاث ) (آنندراج ) (شعوری ):
آن توئی کور و توئی لوچ و توئی کوچ و بلوچ
آن توئی گول و توئی دول و توئی بابت لنگ.

خطیری .

باب العطارین
یکی از پنج دروازه قرطبه در اندلس . (الحلل السندسیه ج 1 ص 269).
باب الکرج
محلی بین همدان و اصفهان . (معجم البلدان ذیل فرّزین ).
باب النار
قریه ای است بمسافت کمی در مشرق شهر خفر. (فارسنامه ناصری ).
باب باب
بخش بخش . قسمت قسمت . فصل فصل: طاهر باب باب بازمیراند و بازمی نمود تا هزارهزار درم بیرون آمد که ابوسعیدرا هست و شانزده هزارهزار درم است که بر وی حاصل است و هیچ جای پیدا نیست . (تاریخ بیهقی چ ادیب ص 125).
باب تلمسان
رجوع به تلمسان و رجوع به باب بلسان شود.
باب العقاب
از دروازه های شهرالمریه در اندلس بوده است که بر بالای آن شکل عقابی از سنگ نقش است و دارای منظره شگفتی است . (الحلل السندسیه ج 1 ص 202)
باب الکرخ
موضعی در عراق عجم که علاءالدوله کاکویه در آنجا با ابوالعباس تاش فراش حرب کرد. (طبقات الاطباء ج 2 ص 8) (تاریخ الحکماء قفطی چ لیپزیک ص 425 س 6) (تتمه صوان الحکمه چ لاهور 1351 ه' . ق. ص 57). ولی در بعض مآخذ باب الکرج آمده . (جشن نامه ابن سینا. دکتر صفا ج 1 ص 37).
باب النبی
دو در از چهار در مسجد حرام بر جانب مشرق: برجانب مشرق چهار درست ، از گوشه شمالی باب النبی (ص ) و آن بسه طاقست بسته ، و هم بر این دیوار گوشه جنوبی دری دیگر است که آنرا هم باب النبی گویند و میان آن دو در صد ارش بیشست و این در بدو طاقست ... (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 104).
باب باب کردن
تبویب . (دهار). قسمت قسمت کردن . فصل فصل کردن .
باب توماء
یکی از دروازه های شهر دمشق است . هنگامی که مسلمانان در ایام ابوبکر دمشق را محاصره کردند ابوعبیده از طرف باب الجابیه و خالدبن ولید از سوی دیر خالد در قسمت شرقی و یزیدبن ابی سفیان از باب توماء بدمشق وارد شدند. (معجم البلدان ) (مراصد الاطلاع ).... اهالی دمشق بغایت مستبشر شدند و مستظهر گشتند و دوازدهم ربیعالاخر بمیدان آنجا بتفرج رفت [ پادشاه اسلام ] و چون سوادی بغایت خرم یافت صیانت آن واجب دانست و جمعی محافظان را بر دروازه باب توماء بنشاند تا نگذارند که لشکریان مردم شهر را زحمت دهند... (تاریخ غازانی چ انگلستان سال 1358 ص 129). و رجوع به عیون الانباء فی طبقات الاطباء چ مصر سال 1399 ه' . ق. ص 140 شود.
باب العید
یکی از ده دروازه قصر المعز لدین اللّه در مصر: ... و این حرم را ده دروازه است بر روی زمین هر یک را نامی بدین تفصیل ... باب العید... (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 62).
باب الکناسه
دروازه ای است به کوفه . (تجارب الامم چ عکسی لیدن ج 2 ص 214). و رجوع به معجم البلدان ذیل کناسه شود.
باب النجد
موضعی در مدینه : مغیره که او را «ادهی العرب » گفتندی گفت: زنهارکه با علی (ع ) بیعت مکنید و دیگری را اختیار کنید که کفایت است رسالت در بنی هاشم ، تا ایشان بسقیفه رفتند و بر ابوبکر ابوقحافه بیعت کردند و فاطمه زهرا روز بیعت به باب النجد آمد و گفت ... (کتاب النقض ص 28).
باب برتی
در مراصدالاطلاع (چ 1315 ه' . ق.) آمده : قریه ای است از اعمال دخیل . ولی این نام مصحف «بابرتی » است .رجوع به همین اسم شود، و دخیل هم مصحف «دجیل » است .
باب تیر
باب تیره . یکی از چهار دروازه «جی » اصفهان که یکصدوهفتاد سال قبل از اسلام بنا شده است:و چهار در بر آن (بربارو) تعلیق کرد یکی دروازه جور نام کرد برابر میدان بازار و دوم دروازه ماه که دروازه اسفیش میگویند و سیوم دروازه تیر که تیره می خوانند... (محاسن اصفهان چ طهران صص 92 - 93) (ترجمه محاسن اصفهان چ اقبال ص 16). رجوع به باب تیره شود.
باب تیره
رجوع به باب تیر شود.
باب دستان
موضع معروفی است بسمرقند. (از معجم البلدان ) (مراصد الاطلاع ). و منسوب بدان باب دستانی است .