جستجو

زاویه حصنیة
="line-height: 25px;"> متاسفانه نتیجه ای برای جستجوی زاویه حصنیة در لغتنامه دهخدا یافته نشد.

برای جستجوی بهتر:
- در نوشتن املای کلمه خود بیشتر دقت کنید.
- در نوار جستجو بجای حروفی که نمیدانید از خط فاصله (-) استفاده کنید. مانند:( س-ر، یا سر-س-ان)
- در نوار جستجو می توانید ستاره (*) را برای تعداد نا معلومی از حروف بکار برید مانند: نمایشگ*، یا *وستان.
زاویه سادات
دهی است جزء دهستان خان اندبیل واقع در بخش مرکزی شهرستان هروآباد. در 4500 گزی جنوب هروآباد و 3500 گزی راه شوسه هروآباد به میانه . منطقه آن کوهستانی و معتدل و سکنه آن 654تن شیعه اند که بزبان ترکی تکلم میکنند. آب این ده از چشمه و محصول آن غلات و سردرختی است . شغل اهالی آن زراعت و گله داری ، صنایع دستی ایشان جاجیم بافی است و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).
زاویه قائمه
زاویه ای است که 90 درجه باشد در صورتی که محیط کره را بسیصد و شصت درجه تقسیم کنند و بعبارت دیگر چون بر خط راست مفروش یعنی خط افقی ، خطی قائم کنند پس سطحه میان ضلعین زاویه قائمه خواهد بود. (ناظم الاطباء). بیرونی آرد: چون خطی راست بر خطی اوفتد مانند زبانه ترازو بر عمودش و آن دو زاویه کزین سوی و زان سوی خطاند مر یکدیگر را راست باشند. هر یکی را قائمه خوانند و آن خط را عمود خوانند. (التفهیم ص 8). در کشاف اصطلاحات الفنون آمده : اگر در صورت امتداد یک ضلع زاویه ، زاویه دیگری مساوی زاویه نخستین پدید آید، این دو زاویه را قائمه خوانند، زیرا یکی از آن دو قائم بر دیگری است . و زاویه قائمه را زاویه محدوده نیز خوانند زیرا دارای اندازه ثابت و اختلاف ناپذیر است . و آن را زاویه معموده نیز گویند، زیرا هر یک از دو ضلع آن عمود بر ضلع دیگر است . (از کشاف اصطلاحات الفنون ج 1 ص 624). و رجوع به آنندراج و شرح تذکره خفری باب اول فصل اول شود.
زاوه خواف
زاو است . فصیح خوافی آرد: وفات رکن الدین محمود سلطان سنجان در سنجان زاوه خواف . (تاریخ ادبیات براون ج 3 ص 300 و تعلیقات قزوینی بر شد الازار ص 539). رجوع به زاده شود.
زاویه اهناسی
ذیل زاویه ابناسی است . رجوع به تحفة الاحباب ، زاویه ابناسی و زاویه ابناسی در همین لغتنامه شود.
زاویه حصه مقوم
زاویه ای است بر مرکز عالم که یکی خط او به اوج رسد و دیگر به آفتاب . (التفهیم بیرونی ص 118).
زاویه سنج
دستگاه تعیین مقدار زاویه . در تحفة الافلاک آمده : با مقیاس الزاویه زوایای مرسوم را میتوان سنجید و زوایای غیرمرسوم را با اسباب دیگر بسنجند. [ زاویه سنج ] که مقیاس الزاویه یا قوس الزاویه دوربینی تعبیه شده است و آن را اشکال مختلف است . قدما اسطرلاب بکار میبرده اند. (تحفةالافلاک ص 4).
زاویه قصری
این زاویه در خارج قاهره واقع است و ابی عبداللّه محمدبن موسی قصری از مشایخ علم و عباد پس از آنکه از موطن خویش قصر کنامه به قاهره آمد در این زاویه انزوا جست و به عبادت و طلب علم پرداخت و در همان جا به سال 633 ه' . ق . درگذشت . (از خطط مقریزی ج 4 ص 303 و 304). رجوع به زاویه شود.
زاوه سنجان
همان زاوه است که نام قدیم تربت حیدریه بوده است . حمداللّه مستوفی آرد: از مشهد تا زاوه سنجان 15 فرسنگ است و قطب الدین حیدر در زاوه است و شاه سنجان در سنجان . (نزهة القلوب چ لیدن ج 3 ص 151). و گاه برای مشخص ساختن سنجان زاوه از سنجان دیگری که در نزدیکی قصبه رود حاکم نشین خواف است سنجان زاوه گویند. مرحوم قزوینی در ذیل شد الازار آرد: فصیح خوافی وفات شاه سنجان رادر سنجان زاوه خواف قید کرده ... (شدّالازار ص 539).
زاویه بالا
قسمت بالای ده زاویه (از دهستان چالدران ماکو) است ، و فاصله آن تا زاویه پائین 1500 گز است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4). و رجوع به زاویه و زاویه پائین شود.
زاویه حفنی
از مزارات بسیار بزرگ قرافه مصر است و قبر جمعی فراوان از فقهاء و مفتیان و مشایخ در آن واقع است . (از تحفة الاحباب ص 57).
زاویه شاذلیه
این زاویه در 1290 ه' . ق. در قنوات دمشق برای پیروان طریقه شاذلیه ساخته شد و هم اکنون نیز حفلات ذکر در آن تشکیل میگردد. (از خطط الشام ج 6 ص 143). رجوع به زاویه شود.
زاویه قلندریه
زاویه ای است در خارج قاهره و برای درویشان ایرانی از سلسله قلندریه تاسیس شده و موسس آن شیخ حسن جوالقی قلندری است . همواره در این زاویه تعداد زیادی از افراد این سلسله (قلندران ) در آن زندگی میکنند و یکی از مشایخ ایشان نیز در آن اقامت دارد. شیخ قلندران و سایر درویشان ساکن این زاویه بر طبق سنت خویش صورت خود را میتراشند و به سال 761 که حسن بن محمدبن قلاون بخانقاه پدر خود ناصر رفت و شیخ این طائفه را که جزء مهمانان بود بدان صورت دید دستور داد که قلندران شام را وادار بترک آئین عجمان (تراشیدن صورت ) کنند. (از خطط مقریزی ج 4 ص 301 و 302).
زاوه کوه
نام کوهی است . (شرفنامه منیری ) (ناظم الاطباء).
زاویه بقلی
از قریه های مصر است . (تاج العروس ). از قریه های واقع در منوفیه مصر است و بسیاری از رجال و خدمتگزاران علم از آن برخاسته اند. محمد علی پاشای حکیم ، رئیس بیمارستان ومدرسه قصر عینی از آنجا است . (از ملحقات المنجد).
زاویه حلاوی
از زاویه های مشهور قاهره واقع در نزدیکی جامع ازهر است و شیخ مبارک هندی سعودی حلاوی یکی از درویشان و پیروان شیخ ابوالسعودبن ابی العشائر واسطی بسال 688 ه' . ق. آن را بساخت و خود در آنجا مدفون گردید. پس از وی فرزندش شیخ عمربن علی بن مبارک و سپس فرزند شیخ عمر جمال الدین عبداللّه متوفی 808 ه' . ق. در آن اقامت داشتند. من خود در این زاویه نزد وی حدیث شنیدم . همواره تا به امروز نیز یکی از فرزندان وی در آن زاویه اقامت دارند. (از خطط مقریزی ج 4 ص 300).
زاویه شافعی
مدرسی است در جامع عتیق مصر و گفته میشود که شافعی در آنجا تدریس فقه میکرده است . سلطان عبدالعزیز عثمان فرزند ملک صلاح الدین یوسف بن ایوب ، زمینی در ناحیه سندبیس بر این زاویه وقف کرد و پیوسته بسیاری از فقهای نامی در آن تدریس میکرده اند. (از خطط مقریزی ج 4 ص 20). رجوع به زاویه شود.
زاویه کبد
جگرگوشه . (دهار).
زاوهی
منسوب به ولایت یا شهر یا قریه زاوه است . رجوع به زاوه شود. (از سمعانی ).
زاویه بنی الخشاب
از زاویه های حلب است و محل کنونی آن محله جلوم است . در 1315 یکی از مشایخ سلسله قادری بنام شیخ مصطفی هلالی ساختمان آن را تجدید کرد و حجره ای برای تدریس و منبری برای نماز جمعه بر آن افزوده روی سنگی که در دیوار این زاویه بکار رفته چنین نوشته شده است : جدد عمارة هذه الزاویة المعروفة ببنی الخشاب الحسن بن ابراهیم بن سعیدبن الخشاب (633 ه'. ق.). قبری نیز منسوب به خشاب در این زاویه وجود دارد. (از خطط الشام ج 6 ص 149). رجوع به زاویه شود.