جستجو

رادگند
سنت . نام ملکه فرانسه . وی در حدود سال 520 م . در تورن تولد یافت و در سال 587 م . در پواتیه مرد. هنوز بسن ده سالگی نرسیده بود که کلوتر اول پادشاه فرانسه ، برتر پدر او را که پادشاه تورن بود و دو عمویش را کشت و او را نیز به اسیری برد.
راچبورگ سئه
یعنی دریاچه راچبورگ و آن دریاچه ای است در آلمان که در میان لاونبورگ و مکلنبورگ قرا دارد. (از قاموس الاعلام ترکی ).
راحت پذیر
آرام گیر. (آنندراج ). پذیرنده راحت . آسایش پذیر:
چون ز دست راد تو خلق جهان در راحتند
دست خود بر پای خود نه تا شود راحت پذیر.

سوزنی .

راحیل
راحل . زوجه حضرت یعقوب بود. یعقوب عاشق راحیل دختر لابان (خال خود) شد و برای آنکه به وصل او برسد هفت سال به لابان خدمت کرد. پس از انقضای هفت سال وی خواست دختر بزرگخود لیا را بزنی به وی دهد اما یعقوب برای رسیدن به معشوق خود مجبور شد هفت سال دیگر خدمت کند شش سال پس از ازدواج حضرت یوسف از راحیل بدنیا آمد و شانزده سال بعد کوچکترین پسرش بن یامین متولد شد. و صاحب قاموس کتاب مقدس آرد: (راحیل بمعنی گوسفندان ) دختر دوم لابان و یکی از زنهای یعقوب مادر ابن یامین و یوسف . صاحب مجمل التواریخ و القصص آرد: چون اسحاق از دنیا برفت یعقوب سوی خالش بگریخت و مدتها آنجا بماند و دو دختر از آن وی بزنی کرد. راحیل و لیا و یعقوب را از ایشان فرزندان بودند یوسف و ابن یامین . (مجمل التواریخ و القصص ص 194). یعقوب بزمین بنی المشرق آمد دید که در صحرا چاهی است و بر کناره اش سه گله گوسفند خوابیده و سنگی بزرگ بر دهانه چاه بود. چون همه گله ها جمع شدند سنگ را از دهانه چاه غلطانیدند و گله ها را سیراب کردند پس سنگ را بر سر چاه بازگذاشتند. یعقوب گفت ای برادرانم از کجا هستید؟ گفتند: از حرانیم . گفت : لابان بن ناحور را میشناسید گفتند: میشناسیم . بدیشان گفت : بسلامت است ؟ گفتند: بسلامت و اینک دخترش راحیل با گله او می آید. هنوز با ایشان در گفتگو بود که راحیل با گله پدر خود رسید زیرا که آنها را چوپانی میکرد اما چون یعقوب راحیل دختر خالوی خود لابان و گله خالوی خویش لابان را دیدنزدیک شد و سنگ را از سر چاه غلطانید و گله خالوی خویش لابان را سیراب کرد. یعقوب راحیل را بوسید و به آواز بلند گریست پس یعقوب راحیل را خبر داد که او خواهرزاده پدرش و پسر رفقه زن اسحاق است . آنگاه راحیل دوان دوان رفته پدر خود را خبر داد. چون لابان خبر خواهرزاده خود یعقوب را شنید به استقبال وی شتافت و او را در بغل گرفته بوسید و به خانه خود آورد. او لابان را از همه این امور آگاه کرد. لابان به یعقوب گفت تو چون استخوان و گوشت منی . پس یعقوب مدت یک ماه نزدوی توقف نمود آنگاه لابان به یعقوب گفت آیا چون برادر من هستی مرا باید مفت خدمت کنی ؟ بمن بگو که اجرت تو چه خواهد شود. لابان را دو دختر بود که نام بزرگتر لِبِه و اسم کوچکتر راحیل بود یعقوب عاشق راحیل بود.گفت برای دختر کوچکت راحیل هفت سال ترا خدمت میکنم .لابان گفت او را بتو بدهم بهتر است از آنکه بدیگری بدهم . پس یعقوب برای راحیل هفت سال خدمت کرد پس به لابان گفت زوجه را بمن بسپار پس لابان دختر خود راحیل رابه زنی به او داد. (از کتاب مقدس سفر پیدایش ص 42).
رادبرگ
شهری است در آلمان که در ایالت درسد (درسدن ) واقعو دارای 15670 تن سکنه است و کارخانه های شیشه سازی ، کاغذسازی و ماشین مفتول سازی و چشمه آب معدنی دارد.
رادم
یکی از شهرهای لهستان و دارای 62519 تن سکنه است . وحومه آن نیز 196200 تن جمعیت دارد، در این شهر کارخانه های ذوب آهن و ریسندگی و پوست پیرایی وجود دارد.
راچپال
نام فرمانروای قنوج . معاصر سلطان محمود غزنوی . رجوع به تاریخ یمینی ص 413 شود. (شاید راچپال مخفف راچیپال (رای چیپال )، مرکب از رای و چیپال باشد).
راحت جان
شادی روح . (آنندراج ). آسایش روان:
ای جفت دل من ، از تو فردم
وی راحت جان ز تو بدردم .

سوزنی .

راخ
رجل راخ ; مرد فراخ زیست . رخی ّ. (منتهی الارب ).
رادبو
رادبوی . چوب عود. (برهان ). عود را گویند و آن را دارابو نیز خوانند که صحیح تر است و قلب کرده اند. (انجمن آرا). رجوع به داربوی شود.
رادمان
نام سرداری ارمنی و معاصر خسروپرویز پادشاه ساسانی .رادمان سپهدار خسروپرویز بود و معنی کلمه رادمنش است . (از فرهنگ ایران باستان پورداود ص 73):
چو گردوی و شاپور و چو اندیان
سپهدار ارمینیه رادمان .

فردوسی (شاهنامه بروخیم ج 9 ص 2682).

راچکوه
قصبه ای است در ایالت پشته از مجارستان مرکز قضای «پشت آلسو» است در جنوب پشته بفاصله 37 هزارگز قرار دارد. (از قاموس الاعلام ترکی ).
راحت رسان
آسایش دهنده . (آنندراج ):
گر زخم یافته دلت از رنج بادیه
دیدار کعبه مرهم راحت رسان شده .

خاقانی .

راخال
شهری در یهودا که داود پاره ای از غنایم خود را به آنجا گسیل فرمود. ولی محل آن معلوم نیست . (از قاموس کتاب مقدس ).
رادبوی
رادبو. عود را گویند و آن را داربو نیز خوانند و آن اصح است همانا قلب کرده اند. (آنندراج ). چوب عود. (برهان ):
بمفلس کف مردم رادبوی
چو نزد غنی عنبر و رادبوی .

فخر زرکوب .

رادمرد
مرکب از «راد»، بمعنی بخشنده و کریم و شجاع و دلیر و خردمند، و «مرد». جوانمرد. آزادمرد.کریم الطبع. (آنندراج ). رجوع به راد شود:
ولکن رادمردان جهاندار
چو گل باشند کوته زندگانی .

دقیقی .

رادمردی
عمل رادمرد.کریم طبعی . بخشندگی . جوانمردی . آزادمردی:
سوی مرزدارانش نامه نوشت
که خاقان ره رادمردی بهشت .

دقیقی .

رادیو
از «بی سیم - پرتو مجهول » مصدر آن رادیه ، بمعنی شعاع دادن ، شعاع افکندن ، پرتو دادن ، پرتو افکندن که بصورت اسمی و صفتی هر دو بکار رود در صورت صفتی بمعنی مشعشع و نورانی و در صورت اسمی علامت اختصاری رادیوتلگرافی ، رادیوتلفنی ، و رادیوگرافی است . و در فارسی به ابزاری برقی (الکتریکی ) اطلاق شود که صوت را از فواصل دور ضبط و پخش کند و آن عبارت از دستگاه گیرنده ای است که امواج صوت را از مرکز یا استودیوی خاصی پخش میکند و هم اکنون از بزرگترین وسایل تبلیغی و سیاسی و فرهنگی بشمار میرود. در دائرة المعارف بریتانیاآمده است : همچنانکه در سایر موارد پدیده های مهم فیزیکی واقع میشود امواج رادیویی هم از لحاظ تئوری از سالها پیش از آنکه جنبه عملی یابد، شناخته شده بود.
جیمز کلرک ماگزوئل در تئوری الکترومغناطسی نور که بین سالهای 1867 - 1873 م . بسط یافت به تئوری الکترومغناطیسی موج در فضا اشاره کرد اما تا سال 1887 که هنریخ هرتس اول دفعه در لابراتوار آن چیزی را که بنام امواج هرتز معروف است ایجاد کرد و بعداً بنام امواج رادیویی شناخته شد و همین امواج ابتدا امواج هرتز و بعد امواج رادیویی نامیده شد تا آن زمان کسی پیدا نکرده بود. هرچند امواج رادیویی از لحاظ فیزیکی از امواج نوری بزرگترند ولی هردوی آنها در فضای آزادبا یک سرعت منتشر میشوند (ces/mc 10* 2998) گرچه ازدو زمینه این دو موج باهم اختلاف دارند طول امواج رادیویی بزرگتر از طول امواج نوری است گذشته از این برخلاف امواج نوری امواج رادیویی ساخت بشر همیشه فاز پیوسته هستند و این امر اجازه میدهد که در آنها طنین بکار رود. (از دایرة المعارف بریتانیکا).
طیف رادیویی : طول موج رنگ سبز 000556/0 میلیمتر است . اما امواج رادیویی از 6 میلیمتر تا 6 میلیون متر طول دارند و رویهم دارای 7 گروه طیف های مختلف هستند به این ترتیب :
فرکانس کوتاه : از 1000 تا 10000 متر
فرکانس متوسط: از 100 تا 1000 متر
فرکانس بلند: از 10تا 100 متر
فرکانس بلندتر: از 1 تا10 متر
فرکانس بسیار بلند: از 1 تا10 دسیمتر
فرکانس مافوق بلند: از 1 تا 10 سانتی متر
فرکانس بینهایت بلند: از 1 تا 10 میلیمتر
مهندسی رادیو: منظور از مهندسی رادیو، دانش بکاربردن امواج رادیو بعنوان برنده اطلاعات است که اکنون در فرستادن نوشته ، صدا، عکس ، تلگراف ، میکروفون ، دوربین تلویزیونی (فرستنده تلویزیون ) بکار میرود. بمنظور آنکه آنتن های گیرنده بهتر بتواند امواج الکترومغناطیسی یا رادیوئی را بگیرند و پخش کنند بدستگاه تقویتی موج که آمپلی فایر (بسط و توسعه دهنده ) نام دارد نیازمند گردیدند.
تاریخچه رادیو در ایران . تاریخچه برقراری دستگاه فرستنده رادیو در ایران از سال 1319 ه' . ش . آغاز میشود. اولین دستگاه فرستنده روز چهارم اردیبهشت آن سال بفرمان رضاشاه پهلوی و بدست محمدرضا پهلوی که در آنوقت سمت ولایتعهدی داشت شروع بکار کرد. این دستگاه را آنروز رادیو تهران میگفتند و عبارت از یک فرستنده کوچک دو کیلواتی بود که با موج متوسط کار میکرد و زیرنظر وزارت فرهنگ بود. در اواخر سال 1319 این سازمان اداره کل انتشارات و تبلیغات نامیده شد و از سال 1333 سازمان آن توسعه بسیار یافت و دارای سازمانهای وسیع اطلاعات و اخبار و فیلم ، رادیو ایران ، دفتر فنی و امور اداری است که سرپرست هر قسمت در مورد کار آن بخش مسئولیت مستقیم دارد. سازمان اداره کل انتشارات و رادیو، که از سال 1330 به این نام خوانده شد، در فراهم آوردن اطلاعات ، تهیه فیلم ها و گرفتن آخرین خبرهای مهم جهان و ایران و نیز در شناساندن ایران و افتخارات و پیشرفتهای آن بجهانیان و توزیع نشریه های گوناگون و مطالب مورد نیاز سفارتخانه های ایران در کشورهای دیگر گامهای سودمند برداشته و برمیدارد. وابستگان و خبرگزاران این سازمان همواره در کشورهای بزرگ جهان با محافل مطبوعاتی و فرهنگی حوزه ماموریت خود در تماس هستند و اطلاعات و اخبار و بولتن های خود را با آنها مبادله می کنند. همچنین در اداره کل انتشارات و رادیو دایره ای برای راهنمایی نمایندگان مطبوعات و جهانگردان خارجی در حال فعالیت است . خبرگزاری پارس از سال 1319 زیر نظر اداره رادیو انجام وظیفه میکرده است . سازمان فیلم برای شناساندن ایران فیلم هایی تهیه می کند که تاکنون چند حلقه آن از جمله «تهران پایتخت کشور ایران » و «اصفهان جهانی از هنر» در کشورهای خارجی و ایران نمایش داده شده است . در سال 1335 فرستنده دو کیلوواتی موج متوسط رادیو به پنجاه کیلوواتی تبدیل شد و در سال 1336 یک فرستنده صد کیلوواتی جای آن را گرفت و ایستگاه بزرگ اخیر «رادیو ایران » خوانده شد و برنامه های جداگانه ای بنام «رادیو تهران » برای فرستنده پنجاه کیلوواتی طرح ریزی شد. استودیو و ساختمانهای جدید دستگاه وسیع انتشارات و رادیو پس از ایجاد فرستنده صد کیلوواتی ساخته شد و روز چهارم اردیبهشت 1338 افتتاح گردید و اکنون این سازمان 14 استودیوبرای ضبط برنامه ها بر روی نوار دارد که دو استودیوی بزرگ آن هر کدام گنجایش 150 تا 200 تن تماشاچی داردو در برنامه های موزیک ، نمایش ، مسابقه و سخنرانی های علمی از آنها استفاده میشود. اداره کل انتشارات و رادیو علاوه بر دو ایستگاه در تهران دوازده ایستگاه درشهرستانها دارد که مجموع آنها را شبکه رادیو ایران میگویند و از فرستنده های شهرستانها برخی مانند فرستنده بزرگ اهواز صد کیلوواتی است . (از گزارش رسمی اداره کل انتشارات و رادیو) .
راران
دهی است به اصفهان از آن ده است زیدبن ثابت و پسرش خلیل و برادرزاده او محمدبن محمدبن بدر که محدثان اند. (منتهی الارب ).
راز دیدن
کنایه از راز دانستن و راز دریافتن . راز خواندن . (آنندراج ). اما دراین (معنی ) ادعاست بلی راز چیزی نیست که آن را بحس توان دید بلکه بعقل توان یافت (آنندراج ):
توان دید راز درون نقاب
اگرعینک آرد قدح از حباب .

ظهوری (از آنندراج ).