جستجو

جاحس
درآینده در چیزی . (از منتهی الارب ).داخل . (از تاج العروس ).
  • خراشنده پوست . (از منتهی الارب ). و رجوع به تاج العروس شود.
  • قاتل . کشنده : جَحَس فلاناً; کشت او را. (منتهی الارب ). و رجوع به تاج العروس و رجوع به جاحش شود.
  • جابکی
    تیره ای از شعبه جباره ایل عرب از ایلات خمسه فارس .(جغرافیای سیاسی کیهان ص 87). و رجوع به جباره شود.
    جابی زاده
    خلیل بن مصطفی بن عیسی فائض رومی مشهور به جابی زاده . وی منجم و شاعر است و بسال 1085 ه' .ق . متولد و بسال 1134 ه' .ق . درگذشت ، او راست : حاشیه ای بر شرح النونیه خضربک و نیز او راست : رسالة تفسیریه . رسالةالدخان . شرح الحسینیه . الصولة النهی البریة فی المسائل الجبریة. فتوح العلائیة فی النجوم . فذلکة الحساب و جز آن . (اسماء المولفین ص 355).
    جاجرمی
    نسبت به جاجرم که شهری است بین نشابور و جرجان . (الانساب سمعانی ). رجوع به جاجرم شود.
    جاحش
    خراشنده پوست و بازبرنده آن .
  • ستم کننده .
  • کوشش کننده . کوشا. (از منتهی الارب ).
  • جابلس
    جابلسا: دو شارستان اند یکی بمشرق و یکی بمغرب است آنکه بمشرق است جابلق است و آنکه بمغرب است جابَلَس خوانند. (ترجمه طبری بلعمی ). و رجوع به جابلسا شود.
    جابیة
    بکسر باء و تخفیف یاء قریه ای است از توابع جیدور از ناحیه جولان از اعمال دمشق نزدیک مرج الصفر جانب شمالی حوران . و قرب آن تلّی واقع است موسوم به تل ّ جابیه که مارهای خرد بسیار دارد و آن را ام الصویت نامند. چون آدمی را گزند صوتی کوچک برآرد و در حال بمیرد....
    جاتونتن
    بلغت زند و پازند بمعنی آمدن باشد. این کلمه هزوارش است و جاتونتن نوشته و به پهلوی آمتن خوانده میشود به معنی آمدن . (حاشیه برهان قاطع چ معین ).
    جاجرمینه
    چشمه ای است پرآب ، چون آفتاب برآید یک قطره آب در آن نماند. کذا فی عجایب البلدان . (شرفنامه منیری ). چشمه ای است که چون آفتاب برمی آید آب آن فرومیرود و چون آفتاب فرومیرود آب آن برمی آید. (برهان ) (آنندراج ).
    جاحظ
    مرد [چشم ] برآمده و بزرگچشم . ج ، جُحًّظ. (از منتهی الارب ) (ناظم الاطباء). آنکه دیده وی بیرون خزیده بود. ج ، جواحظ. (مهذب الاسماء). آنکه حدقه چشم او بیرون آمده باشد. (آنندراج ). چشم ورپُلغّیده .
    جابلسا
    جابَلس جابَرص . جابَرس جابَرصا. جابرسا. نام شهری است در جانب مغرب . گویند هزار دروازه دارد و در هر دروازه هزار پاسبان نشسته اند و بعضی بجای لام رای قرشت آورده اند. گویند شهری است بطرف مغرب لیکن در عالم مثال ، چنانکه گفته اند «جابلقا و جابرسا و هما مدینتان فی عالم المُثُل » و باعتقاد محققین منزل آخر سالک است در سعی وصول قید باطلاق بمحیط. (برهان قاطع) (آنندراج ). شهری است بسرحد مغرب هزار دروازه دارد و بر هر دری هزار پاسبان . (شرفنامه منیری ):
    شهنشاهی که شاهان را زدیده خواب بربندد
    ز بیم نه منی گرزش بجابلقا و جابلسا.

    فرخی .

    جابیه
    بکسر باء و تخفیف یاء قریه ای است از توابع جیدور از ناحیه جولان از اعمال دمشق نزدیک مرج الصفر جانب شمالی حوران . و قرب آن تلّی واقع است موسوم به تل ّ جابیه که مارهای خرد بسیار دارد و آن را ام الصویت نامند. چون آدمی را گزند صوتی کوچک برآرد و در حال بمیرد. (معجم البلدان ) (مراصد الاطلاع ).
    جاث
    نعت فاعلی از جَث ّ. ترسنده و ترساننده . کسی که بترسد و کسی که بترساند.
  • زننده .
  • برنده . ازبیخ وبن برکننده . (منتهی الارب ). رجوع به جَث ّ شود.
  • جاجرود
    نام رودی است مشهور از دوفرسنگی شهر تهران میگذرد و اصل در آن جایه رود بود. و جایه نام قریه ای است که آن رود از پیش آن میگذرد و بمنزله منبع آن رود است چنانکه رود جیحون را بمناسبت اینکه آمو بلدی بود در حوالی آن ، رود آمو گویند و جاج رود معرب جایه رود است . (انجمن آرای ناصری ). صاحب مرآت البلدان آرد: جاجرود دره ای است در چهارفرسخی تهران براه مازندران . فتحعلی شاه قاجار در هزار و دویست و سیزده هجری عمارتی بنام کاروانسرا در آنجا بنا کرد. رجوع به جائج و رجوع به جغرافیای مفصل ایران ج 1 صص 86 - 87 شود.
    جاحظتان
    دو حدقه چشم . (منتهی الارب ) (آنندراج ).
    جابلص
    شهری است بمغرب ، و لیس وراه انسی . (منتهی الارب ). شهری است بمغرب که ورای آن شهری دیگر نیست و آن را جابلسا نیز گویند. (آنندراج ). رجوع به جابلصا و جابلسا شود.
    جاثر
    نام ابن ارم بن سام بن نوح است . (منتهی الارب ).
    جاحظ ثانی
    محمود خوارزمی . مردی فیلسوف و ادیب و فاضل بود که از محضر حکیم ابوالبرکات استفاده کرد و در حدود سنه پانصد و نوزده بنوعی سوداء مبتلا شد و در یکی از شبهای زمستان با کارد خودکشی کرد. (تتمه صوان الحکمه ص 160). و رجوع به محمود خوارزمی الفیلسوف شود.
    جابلصا
    جابلَص . رجوع به جابلص و رجوع به جابلسا شود.
    جاپرلو
    مولف مرآت البلدان آرد: قریه ای است از قرای قزلکچلو که یکی از نواحی زنجان است . قدیم النسق.ملکی حسینقلی خان یاور. در پای کوه واقع. سکنه این قریه سی و پنج خانوار است . غله آن دیمی و وسعت دیمزارش زیاد. آبش از چشمه ای است که از وسط آبادی جاری است . هوایش ییلاق میباشد. (از مرآت البلدان ج 4 ص 13).