جستجو

باب المسجد
از محله های نائین یزد که مسجد جامع در آن واقع است .
باب الهدی
رجوع به باب الیهود و الحلل السندسیه ج 1 ص 197 شود.
باب بن ذوالجرة
="line-height: 25px;"> متاسفانه نتیجه ای برای جستجوی باب بن ذوالجرة در لغتنامه دهخدا یافته نشد.

برای جستجوی بهتر:
- در نوشتن املای کلمه خود بیشتر دقت کنید.
- در نوار جستجو بجای حروفی که نمیدانید از خط فاصله (-) استفاده کنید. مانند:( س-ر، یا سر-س-ان)
- در نوار جستجو می توانید ستاره (*) را برای تعداد نا معلومی از حروف بکار برید مانند: نمایشگ*، یا *وستان.
باب الصفا
یکی از هفت در دیوار جنوبی مسجد حرام: ... و از باب الصفا سوی مغرب مقداردیگر بروند باب السطوی است بدو طاق... (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 106)... و عرضش (دیوار مسجد حرام ) از باب الندوة که سوی شمالست تا بباب الصفا که سوی جنوب است و فراختر جایش سیصد و چهار ارشست ... (ایضاً ص 103)،... و همچنان قدری دیگر بروند باب الصفا گویند و این در را پنج طاقست و از همه این طاق میانین بزرگترست و جانب او دو طاق کوچک و رسول اللّه صلی اللّه علیه و آله از این در بیرون آمده است که بصفا شود و دعا کند...(ایضاً ص 105)،... یکشنبه ششم ذی الحجه بمکه رسیدیم بباب الصفا فروآمدیم ... (ایضاً ص 84)،... و از مسجد حرام بباب الصفا بیرون شود و آن دریست از درهای مسجد که چون از آنجا بیرون شوند کوه صفاست بر آن آستانهای کوه صفا شود و روی بخانه کند و دعا کند و دعا معلوم است ... (ایضاً ص 99) (تاریخ گزیده چ عکسی لیدن ص 703).
باب الفرج
دروازه ای بدمشق. (عیون الانباء ج 2 ص 167).
باب المشاوره
یکی از چهار در دیوار شمالی مسجد حرام (مکه معظمه ): .... و چون از آن باب الندوه بگذری باب المشاوره است به یک طاق. (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 106).
باب الهند
موضعی در ماوراءالنهر: ... پس بفرمود ملک مظفر ابوصالح تا علمای ماوراءالنهر را گرد آوردند از شهر بخارا چون فقیه ابوبکربن احمدبن حامد و چون خلیل بن احمد السجستانی و از شهر بلخ ابوجعفربن محمدبن علی و از باب الهند فقیه الحسن بن علی مندوسی را... (ترجمه تفسیر طبری بنقل سبک شناسی ج 2 ص 16).
باب بنی شیبه
یکی از دروازه های مسجد حرام (مکه معظمه ) واقع در شمال شرقی آن: ...و چون بگوشه مسجد رسی شمالی مشرقی دریست ، باب بنی شیبه گویند... (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 106). و مسجد حرام را چهار در است : باب بنی شیبه بر طرف عراقی است و مایل شمال . (نزهةالقلوب چ لیدن ج 3 ص 5). رجوع به سیرة عمربن عبدالعزیز چ مصر 1331 ه' . ق. ص 250 و امتاع الاسماع چ قاهره 1941 م . ص 432 ، 499، 517 شود.
باب الصول
از دروازه های مادرید (مجریط) است . (الحلل السندسیه ج 1 ص 346).
باب الفردوس
درب خانه عظیمی است در دارالخلافه بغداد. (معجم البلدان ).
باب المعامل
یکی از هفت در دیوار جنوبی مسجد حرام (مکه معظمه ): ... و چون از آن [ باب التمارین ] بگذرند باب المعامل بدوطاق، و برابر این سرای ابوجهلست که اکنون مستراحست ... (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 106).
باب الیون
دروازه و کویی در یون ، و یون حصنی بود در مصر که آنرا عمروبن العاص فتح کرد و بجای آن فسطاط را بنا کرد و آن امروزه شهر مصر است . (معجم البلدان ). در موقع محاصره قیساریه عمروبن العاص به ابتکار شخصی خود عازم فتح مصر شد. این کشور در آن هنگام جزء امپراطوری بیزانس بود و اختلافات مذهبی بیزانسیها به آنجا نیز سرایت کرده و مردم دچار هرج و مرج بودند. عمروشهر باب الیون را محاصره کرد. (تاریخ اسلام علی اکبر فیاض چ دانشگاه 1327 ص 130). و رجوع به بابلیون شود.
باب بنی مخزوم
یکی از دروازه های مکه معظمه . (امتاع الاسماع چ قاهره 1941 م . ص 518).
باب الطاق
آن در بزرگ که درونش طاق نهند چون در سلاطین و ملوک درباردار. (آنندراج ). در بزرگ که طاق بر آن بندند چون در سلاطین . (مراصد الاطلاع ). و رجوع به شرفنامه منیری شود:
نماند کس که ز انعام تو بروی زمین
نیافت بیت المال و نساخت باب الطاق.

خاقانی .

باب الفسانین
یکی از هفت در دیوار جنوبی مسجد حرام: ... و چون اندکی بجانب غربی بروی دری دیگرست بدو طاق و آنرا باب الفسانین گویند. (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 105).
باب المعده
سوراخی در طرف پائین معده که معده را به اثنی عشر مربوط میکند بوسیله اسفنکتری در موقعلزوم باز میشود و مقداری از کیموس وارد اثنی عشر میشود. (از کالبدشناسی گنج بخش ) (از فیزیولوژی نیک نفس ).
باب الیهود
یکی از پنج دروازه شهر قرطبه اندلس بوده است و مولف الحلل السندسیه در ص 197 ج 1 شعری از ابوعامربن شهید درباره باب الیهود آورده است و در ذیل شعر مینویسد. مردم این نام را زشت دانسته آنرا باب الهدی میخواندند. رجوع به باب جوش شود. (الحلل السندسیه ج 1 ص 197، 269).
  • دروازه ای بگرگان . رجوع به سفرنامه مازندران و استراباد رابینو چ قاهره 1342 ه' . ق. ص 90 شود.
  • باب بنی هاشم
    یکی از درهای مسجد حرام: ... و آنجا که مسجد طولانی ترست از باب ابراهیم علیه السلام است تا به باب بنی هاشم چهارصد و بیست و چهار ارشست ... (سفرنامه ناصرخسرو چ برلین ص 103).
    باب الطوقچی
    دروازه ای باصفهان . (رسالةالارشاد مصحح سید جلال الدین طهرانی ص 5، 44، 51).
    باب القبلة
    ="line-height: 25px;"> متاسفانه نتیجه ای برای جستجوی باب القبلة در لغتنامه دهخدا یافته نشد.

    برای جستجوی بهتر:
    - در نوشتن املای کلمه خود بیشتر دقت کنید.
    - در نوار جستجو بجای حروفی که نمیدانید از خط فاصله (-) استفاده کنید. مانند:( س-ر، یا سر-س-ان)
    - در نوار جستجو می توانید ستاره (*) را برای تعداد نا معلومی از حروف بکار برید مانند: نمایشگ*، یا *وستان.